Ministrul Fondurilor Europene a declarat va vor exista disponibili 8 miliarde de euro pentru educatie, competivitate si cercetare

Ioan Marcel Bolos,  Ministrul Fondurilor Europene, conform unui comunicat oficial, a demarat recent un prim proces de consultare a comunitatii stiintifice, de dezvoltare si cercetare, in contextul pregatirii de catre Ministerul Fondurilor Europene a unei viitoare perioade de programare, pe parcursul careia, tara noastra va beneficia de o alocare de 30,6 miliarde de euro prin intermediul Politicii de Coeziune.

Miercuri a avut loc o prima intalnire in acest sens, in cadrul careia s-au reunit tineri cercetatori de top in ceea ce priveste inteligenta artificiala, retelele, sistemele de calculatoare si comunicare, blockchain, tehnologii de recuperare medicala dar si fondatori de start ups.

Ioan Marcel Bolos a prezentat planul Ministerului Fondurilor Europene, plan pe care l-a caracterizat drept flexibil si ajustabil, astfel incat sa raspunda fara probleme ideilor si propunerilor cercetatorilor care isi doresc sa se implice.

Va exista disponibila suma de 8 miliarde de euro pentru educatie, competivitate si cercetare. Insa, din pacate, capacitatea tarii noastre de a genera proiecte de anvergura a ramas putin in urma. De aceea, se vor propune doua tipuri de abordari – crearea unui institut de cercetare in cadrul caruia sa se contruiasca proiecte de mare anvergura, concomitent cu asigurarea, la un nivel individual, de proiecte solide, create de antreprenori.

Conform comunicatului oficial, in acest sens, printre principalele recomandari ale participantilor s-au numarat urmatoarele : angajarea unor evaluatori competenti, care sa poata sa intuiasca proiectele cu adevarat valoroase si inovatoare si care utilizeaza si creeaza idei si tehnologii de varf, realizarea unui cadru eficient si permisiv si a unui context care sa permita explorarea de idei indraznete, de mare potential si castig, dar care pot avea si un risc mai crescut. Avertizarea este ca, fiind vorba de industrii cu potential creativ si de dezvoltare foarte mare, riscurile in cercetare sunt si ele pe masura.

Citeste si:  Sfaturi pentru finantarea locuintei
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment