Limitele planului Bancii Centrale Europene

Banca Centrala Europeana a aprobat planul propus de Mario Draghi de cumparare nelimitata de titluri de stat pe termen scurt ale tarilor din zona euro.

Pietele au actionat euforic: au crescut bursele, dar si pretul petrolului si al aurului.

Odata ce planul va incepe sa fie analizat in detaliu, vor apare cu siguranta si fluctuatii legate de informatiile noi.
Cu siguranta planul este unul care va avea efecte pozitive intr-o prima instanta, UE reusind sa arate ca are o banca centrala care poate actiona la fel de puternic ca si FED.

Care sunt totusi limitele planului?

In primul rand obligatiunile sunt pe termen scurt, se pare ca s-a ajuns la concluzia juridica ca achizitionarea acestora nu ar conduce la incalcarea Tratatului UE de catre ECB. Este de urmarit in ce masura reducerea randamentului acestora se va reflecta in randamentul obligatiunilor pe termen lung.

Tarile se imprumuta in special pe termene lungi, iar o reorientare catre emisiunea de instrumente cu maturitate scurta va conduce la cresterea presiunii de refinantare intr-un orizont de timp in care cu siguranta economia nu isi va reveni pe deplin.

Statele vor avea acces la programul ECB doar dupa ce adopta programe de consolidare fiscala. Intarzierile in aplicarea acestora pot afecta programul. In plus ce se va intampla cu obligatiunile deja achizitionate de ECB daca una din tari nu respecta masurile bugetare si fiscale?

Citeste si:  Prima Casa si programul de guvernare

Programul ECB va aduce practic implementarea masurilor de reducere a cheltuielilor publice si de crestere a taxelor si impozitelor intr-o serie de tari, pe termen scurt avand ca efect mai degraba scaderea sau stagnarea economiei.
Nu in ultimul rand ramane de vazut de ce sume va dispune ECB pentru acest program.

S-a convenit ca el sa fie insotit de masuri de sterilizare, fondurile urmand asadar sa fie atrase din piata, fie prin vanzarea de active, fie prin operatiuni monetare. Este greu de aproximat de ce suma va fi nevoie, daca banca centrala va respecta acest principiu, existand si posibilitatea suspendarii programului, sau daca va emite in cele din urma moneda.

Planul ECB este unul care a readus euforia pe piete, insa impactul sau poate fi evaluat doar pe parcurs, odata ce aceste detalii isi vor gasi raspunsul. In plus aceste operatiuni nu pot sa relanseze economia de unele singure, aceasta fiind cea care conteaza in cele din urma. Eficienta masurilor ECB depinde si de integrarea politica si fiscala a statelor membre. Gradul de interdependenta a acestora impun o coordonare mai buna a politicilor lor.

Related Posts

Add Comment