Investitiile in 2012

Incertitudinea referitoare la zona euro si tensiunile politice existente la nivel international sunt elementele care pot marca investitiile in 2012.

Goldman Sachs mizeaza pe o crestere a pretului petrolului de 15%, existand si scenarii extremiste, in cazul declansarii unor crize politice in regiunea Iranului.

Se mizeaza in continuare pe aprecierea pretului aurului. Pentru un investitor obisnuit, detinerea fizica a aurului presupune costuri de depozitare si de vanzare, asa ca sunt de luat in calcul si alte variante, cum ar fi ETF-urile de pe pietele externe.

Preturile altor materii prime – cuprul de ex., sunt candidate la scaderi datorita incetinirii cresterii economice din China.

Banca Centrala Europeana pompeaza sume substantiale in sectorul bancar, prin cumpararea titlurilor de stat de pe pietele secundare. Programul de Quantitative Easing derulat de FED pe piata americana a adus cresteri importante ale indicilor bursieri si ale preturilor marfurilor.

Banii din sistem au drept posibil rezultat inflatia, astfel incat dobanzile reale ale bancilor din zona euro vor fi destul de putin atractive.

Recesiunea in zona euro ramane un scenariu de luat in calcul, afectand si tarile UE al caror PIB depinde de exporturile pe pietele respective.

Pietele bursiere vor inregistra volatilitati ridicate, insa in situatia in care statele membre ale zonei euro vor ajunge la un acord, cred ca investitiile in actiuni pot fi profitabile, mai ales in a doua jumatate a anului. Un portofoliu format din actiuni si instrumente cu expunere pe aur, poate aduce rezultate atractive.

Citeste si:  Pe cine mai crediteaza bancile din Romania?

In prima parte a anului se recomanda o pondere scazuta a actiunilor in portofoliu, fiind indicate acele companii traditional platitoare de dividende (vor fi importante rezultatele preliminare pentru 2011), urmand ca aceasta sa creasca in situatia in care zona euro se va stabiliza, iar indicatorii macroeconomici vor indica un trend de crestere. Raman atractive companiile care au un grad mic de indatorare si producatoare de bunuri si servicii cu elasticitate scazuta a cererii – energie, utilitati.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment