Criteriile clasice de evaluare pe pietele financiare au devenit mai putin relevante odata cu declansarea crizei financiare. Intr-o economie mondiala aflata in recesiune, pietele bursiere au depasit orice asteptare, cea americana inregistrand noi maxime istorice.
Care este cauza? In primul rand americanii au deviat de la aplicarea dura a consolidarii fiscale si a reducerii cheltuielilor publice, lasand toate acestea pe seama europenilor. Au beneficiat de problemele datoriilor suverane dintr-o Uniune Europeana mult prea eterogena ca grad de dezvoltare si si-au permis sa isi finanteze deficitele bugetare la costuri aflate la minimele istorice.
La fel de importanta, sau chiar mai mult, au fost programele QE ale FED-ului. Moneda americana este inca alaturi de euro cea mai importanta valuta pentru comertul international, in jur de 60% din rezervele internationale sunt pastrate in dolari, iar petrodolarii in special au invadat intreaga lume. Cea mai mare parte a bancnotelor de 100 USD sunt pastrate in afara SUA, iar in cazul celor de 50 USD procentul este de 50%. La nivel international, peste 40% din obligatiuni sunt denominate in dolari, iar americanii au drept creditori externi importanti prin titlurile lor de stat China, Japonia, tari europene si institutii financiare din toata lumea.
Pornind de la rolul international al dolarilor, FED-ul face regulile jocului, sau inca le face, ca sa fim mai exacti. China si Japonia elimina dolarul din comertul bilateral, la fel si tarile BRIC, iar petrodolarii vor deveni petroyuani, China avand oricum un rol mai mare in comertul international.
Daca toate aceste acorduri vor detrona pe termen mediu dolarul, FED-ul mai are o problema – programele QE au inundat pietele financiare cu dolari. Bancile americane au rezerve in exces de 1800 mld. dolari, care odata cu relansarea creditarii pot sa genereze o inflatie ridicata.
Datele economice si cele ale pietei fortei de munca de la americani conduc spre ideea actiunii de tapering a FED, de diminuare a cumpararilor lunare de titluri de stat si mortgage securities in valoare de 85 mld. US.
In fapt, ratele dobanzilor pe termen lung au inceput sa creasca la americani, ceea ce inseamna ca actiunea FED incepe sa aiba efecte limitate in economia reala.
Pietele emergente au scazut, la fel aurul si materiile prime. Ne indreptam probabil spre o intoarcere la fundamentele economice si o decuplare de fluxurile de capitaluri speculative pe pietele financiare.