Investitiile in fonduri mutuale par din ce in ce mai cautate de romani si cand spun asta ma gandesc atat la numarul de investitori inregistrati, dar si la interesul starnit in randul multor cititori de bloguri. Blogul nostru de finante personale are mai multe articole interesante pe aceasta tema, pe care va invit sa le cititi, am scris despre modul in care poti sa investesti in fonduri mutuale, despre tipurile lor si am inceput si o serie de articole prin care comparam aceste investitii cu alte tipuri de plasamente, cum ar fi acelea in depozitele bancare.
Atunci cand alegi intre actiuni si fonduri mutuale ar trebui sa iei in calcul urmatorii factori: suma de bani de care dispui si tipul de investitor in care te incadrezi (ca orizont de timp, toleranta la risc si experienta in tranzactiile pe piete financiare).
1. Suma de bani de care dispui – daca incepi cu cateva mii de lei lucrurile sunt clare – mergi catre fondurile mutuale. Probabil foarte putini brokeri te vor accepta cu aceasta suma si daca o fac vei avea probabil un comision de tranzactionare destul de mare. In plus cu cateva mii de lei nu iti vei putea diversifica portofoliul – vei fi expus pe o singura actiune. Cheia investitiilor in general o reprezinta diversificarea si aceasta e asigurata usor de fondurile mutuale, care au in portofoliu zeci sau sute de actiuni.
De asemenea, sumele mici vor face accesul pe pietele externe foarte dificil datorita costurilor de tranzactionare si decontare. In schimb daca alegi un fond mutual care investeste pe astfel de piete vei dobandi mult mai ieftin expunerea pe SUA, Asia, Europa sau orice piata iti doresti.
2. Tipul de investitor in care te incadrezi – daca esti un investitor mai conservator, dar doresti si expunerea unei parti din bani in actiuni, poti merge catre fondurile mutuale mixte, care au un portofoliu echilibrat, format din actiuni, obligatiuni si depozite bancare.
De asemenea conteaza si orizontul de timp al investitiei – un portofoliu de actiuni redus poate fi mai greu transformat in lichiditati daca conditiile pietei sunt nefavorabile, in timp ce detinerea la un fond mutual diversificat poate fi rascumparata cu scaderi mai mici in majoritatea cazurilor, chiar si in conditiile unor scaderi mai mari ale indicilor bursieri. Pentru investitorii care nu iubesc fluctuatiile ridicate ale valorii plasamentelor exista fondurile monetare sau fondurile de obligatiuni.
Daca esti o persoana activa poti prefera investitia directa in actiuni, adrenalina si satisfactia descoperirii unor actiuni cu potential de crestere, in timp ce in cazul fondurilor mutuale aceasta munca este prestata de societatile de administrare.
Daca nu ai deloc experienta in investitiile bursiere poti incepe cu fondurile mutuale, sau daca totusi preferi un portofoliu de actiuni mergi catre companiile mai mari, cu tranzactionare ridicata la bursa. Acestea au in general un potential de crestere, dar si de scadere, mai mici decat companiile mai mici si mai putin lichide. Le vei include si pe acestea in portofoliul tau odata ce experienta ta va creste.
Tu ce tip de investitie preferi?