Investitii lichide vs. investitii nelichide

Atunci cand decizi sa investesti o suma de bani, e bine sa iei in calcul nu doar randamentul potential, dar si lichiditatea investitiei.

Un activ lichid este acela care poate fi vandut in orice moment, pentru care exista o piata formata, transparenta. Teoretic, aici intra toate instrumentele tranzactionate pe bursa sau investitiile in fondurile deschise. La fondurile inchise trebuie sa studiezi cu atentie care este perioada dupa care iti poti rascumpara banii.

In ceea ce priveste actiunile, se poate dezvolta si aici o intreaga teorie. O actiune este lichida atunci cand exista ordine de cumparare pe toate palierele de pret si se pot absorbi usor ordinele de vanzare. De asemenea, o actiune este lichida atunci cand spread-ul dintre preturile de cumparare si cele de vanzare este redus.

Mai concret – daca cumperi 100000 de actiuni ale unei societati pentru care volumul tranzactionat zilnic este mai mic, investitia ta are un risc de lichiditate ridicat. De asemenea, daca vrei sa cumperi o actiune unde diferenta dintre cel mai mare pret de cumparere si cel mai mic pret de vanzare este mare (de exemplu exista ordine de cumparare pana la pretul de 0,5 lei/actiune si de vanzare incepand cu 0,6 lei/actiune), gandeste-te la riscul de lichiditate.

Vrei sa cumperi obligatiuni? Foarte bine, dar ia in calcul daca esti dispus sa le tii pana la scadenta sau daca nu urmareste cate tranzactii sunt pe bursa cu acele instrumente. La obligatiunile de stat ai posibilitatea de a le vinde si interbancar.

Citeste si:  De ce sa te lansezi intr-o franciza fast food?

Investitiile nelichide sunt acelea care nu se pot vinde foarte usor, pentru ca nu exista o piata transparenta pentru ele, cu un volum ridicat de tranzactii.

Exemplele clasice – arta, antichitatile, sau de ce nu imobilele in situatia de acum. Orice activ care nu are pret de piata intra in mecanismul subiectiv al evaluarii, al determinarii unui anumit pret de tranzactionare stabilit pe niste criterii care au si o doza de subiectivism.

Uneori, evaluarea duce la un pret mai mare decat cel efectiv de vanzare, alteori unele criterii de evaluare par a fi prea prudente pentru piata.

Sa spunem totodata ca piata romaneasca e la inceput si preturile, cu unele exceptii, sunt destul de mici, asa ca e dificil de prognozat o corectie majora in perioada urmatoare. Cu toate astea, ca orice investitie si arta are riscul ei.

Important este faptul ca investitiile nelichide sunt percepute ca fiind mai riscante tocmai datorita acestei caracteristici, iar investitorii asteapta de la ele cresteri mai mari. In multe cazuri, aceasta goana dupa randamente mari e incununata de succes, dar trebuie sa ai in vedere o regula de baza – e bine sa optezi pentru investitiile nelichide atunci cand estimezi ca nu ai nevoie de acele sume intr-un timp scurt.

Chiar daca teoretic investitiile nelichide isi conserva si sporesc, in multe situatii, valoarea intrinseca, valorificarea lor intr-un termen mai scurt decat cel anticipat poate aduce pierderi datorita faptului ca e mai dificila gasirea cumparatorilor interesati.

Citeste si:  In ce criptomonede se poate investi in anul 2023?

Investitiile nelichide presupun si un cost mai ridicat, adus de comisionul intermediarului – agentie, casa de licitatie, etc.

Cei care urmaresc pietele financiare cunosc existenta asa numitului fenomen de manipulare – de distorsionare a pretului prin diverse mijloace (cerere/oferta artificial create, informatii false, zvonuri). Pe o piata nelichida, posibilitatea de manipulare este si mai ridicata, asa ca informati-va inainte de a investi, urmariti ultimele preturi din tara sau din alte state similare ca nivel de dezvoltare.

Rata inflatiei e ridicata in Romania si in general peste tot in lume. Un simplu depozit bancar este o solutie buna daca ai nevoie curand de acei bani, dar daca dobanda este mai mica ca rata inflatiei, banii tai isi pierd din valoare.

Solutia optima ar fi sa investesti, sa iti estimezi nevoia de lichiditati si sa iti plasezi banii in consecinta. Daca estimezi ca pe termen mediu sau lung nu ai nevoie de o anumita parte din banii tai, atunci te poti orienta si spre investitiile nelichide, care uneori au cresteri mult mai mare decat orice alt plasament.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment