5 lucruri despre investitia in fonduri mutuale

Piata fondurilor deschise de investitii din Romania se apropie de 2 mld. de euro. In SUA si Europa, fondurile sunt una dintre cele mai populare forme de investitie.
Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand investesti intr-un fond.

1. Nu alerga neaparat dupa fondul care a avut cea mai mare crestere. Performantele trecute ale unui fond nu sunt o garantie a performantelor viitoare. Daca vrei sa ai o imagine mai buna asupra fondului, uita-te la randamentele acesuia pe termen mai lung.

2. Investitiile in fonduri nu sunt garantate ca depozitele bancare, dar portofoliul unui fond contine minim cateva zeci de investitii, asa ca problema falimentului acestuia iese din discutie.

3. Ca sa intelegi in ce investeste un fond trebuie sa citesti prospectul de emisiune. Sa citesti cateva zeci de prospecte, ale tuturor fondurilor existente, este destul de complicat, asa ca trebuie sa stii ca fondurile sunt clasificate unitar in functie de investitiile lor: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni, fonduri mixte si fonduri de actiuni. Alegeti o categorie si va fi mult mai simplu sa selectezi ulterior dintre cateva fonduri.

4. Urmareste in prospect comisioanele fondurilor. Este important sa stii cat de mare este comisionul de administrare si ce comisioane se platesc la investitie si la rascumpare (unele fonduri nu au aceste doua categorii de comisioane).

Citeste si:  Indicatorii Monetari BNR

5. Atunci cand investesti intr-un fond ia in calcul orizontul de timp al investitiei si toleranta ta la risc.
In general, fondurile sunt adecvate investitiei pe termen mediu si lung. Daca intentionezi sa mentii investitia pe termen lung, cel mai bine este sa optezi pentru fondurile de actiuni. Pe termen scurt te poti orienta catre fondurile monetare si fondurile de obligatiuni de durata scurta.

Referitor la toleranta la risc – daca nu iti plac fluctuatiile mari ale valorii investitiei si nu esti pregatit sa accepti si eventuale pierderi importante, pe termen scurt, atunci evita fondurile de actiuni. Fondurile mixte contin mai multe tipuri de investitii (obligatiuni, actiuni) si au un risc mai scazut decat fondurile de actiuni, dar pot aduce randamente mai mari decat acelea monetare.

O solutie poate consta in investitia in mai multe tipuri de fonduri, ponderea mai mare avand-o acele fonduri adecvate gradului de risc pe care il alegi.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment