Eurobondurile comune – fantezii europene

Europenii par a fi in cautarea unor solutii spectaculoase pentru mentinerea zonei euro. Discutiile trec dincolo de masurile de crestere economica si par a se rezuma mai mult la artificii financiare. Banca Centrala Europeana a dat drumul la LTRO, s-a creat EFSF, iar acum solutia pare a consta in emiterea eurobondurilor comune. Practic are loc o mutualizare a datoriei statelor membre a zonei euro. Tarile cu un rating mai mic se vor imprumuta mai ieftin decat in prezent, iar statele solide mai scump.

Europenii s-au uitat la americani si si-au dat seama ca acestia se descurca, desi pe ansamblu datoria lor raportata la PIB este mai mare.

UE se afla departe de acest stadiu insa pentru simplul fapt ca nu vorbim de un stat federal, cu mecanism central de decizie politica si cu o fiscalitate unitara. Comisia Europeana a emis un Green Paper despre aceste obligatiuni, pe care le numeste Stability Bonds. Il puteti citi aici.

Exista mai multe alternative de emisiune: existenta eurobondurilor in paralel cu obligatiunile nationale, sau emiterea numai de eurobonduri, garantia fiind asigurata proportional de statele participante la imprumut sau solidar de toate statele.

Despre ce randament ar putea avea aceste obligatiuni se pot face destule speculatii. Euro a demonstrat un lucru stiut de la lansarea sa: este practic imposibil sa pui in comun tari cu niveluri de dezvoltare atat de diferite. Ce garantii exista ca in cazul eurobondurilor nu va fi aceeasi situatie?

Citeste si:  Prima Casa si programul de guvernare

Nu cred ca se poate afirma cu siguranta ca beneficiile imprumutului mai ieftin al catorva state va fi mai mare per ansamblu decat pierderilor altora. In plus s-ar asigura cel mult o finantare mai ieftina, fara sa se rezolve nivelul ridicat al datoriilor unor state si mai ales fara a fi un mijloc de relansare economica.

Germania, Austria si alte cateva state se opun. E usor de inteles de ce. Germania s-a imprumutat cu dobanda 0 si studiaza posibilitatea randamentelor negative. Adica vei plati Germania ca sa iti faca onoarea sa o imprumuti.

Pe de alta parte Germania apare tot mai clar ca unul dintre principalii beneficiari ai euro. Ce s-ar fi intamplat acum cu exporturile Germaniei daca exista in continuare marca? E usor de anticipat, cu siguranta majoritatea banilor ar fi mers pe marca, care s-ar fi apreciat substantial.

Dupa o serie de negocieri nu ar fi exclus ca si Germania sa adere la un astfel de mecanism. Probabil ca pe aceasta idee marseaza Franta, Italia si Spania.

Ramane de vazut care sunt beneficiile tarilor in curs de dezvoltare, cum este Romania. Un buget aprobat de la Bruxelles, deficite bugetare mici pe termen lung si poate o serie de taxe si impozite unice la nivel european nu sunt cea mai indicata solutie in incercarea de a diminua decalajul fata de alte tari.

Citeste si:  Fondurile europene - mic ghid

De altfel, o politica unitara la nivel european pare dificil de realizat, daca avem in vedere curentele majore de opinie referitoare la masurile de austeritate. Pana sa caute solutia in obligatiunile comune, Europa a vorbit prea putin de masurile de crestere economica.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment