De ce nu reușești să economisești?

Azi nu e un blog de finanțe personale care își propună să prezinte lucrurile cu un ton detașat, al celui care a reușit să acceseze toate pârghiile în domeniul economisirii și acum le prezintă celorlalți o lecție care trebuie urmată. E blogul unui bărbat care își propună să descopere împreună cu cititorii săi care sunt pașii de urmat pentru a reuși să economisești cu succes, dar să și facă educație financiară în domeniul investițiilor, de care românii încă se feresc pentru că marea lor majoritate nu au avut de a face cu basic-ul necesar acestui mecanism atât de necesar în domeniul finanțelor personale.

Ca majoritatea am avut ani buni în care nu am reușit să economisesc nimic, sau știu destule persoane care nici măcar nu își pun această problemă. Să vedem ce motive generale am identificat care te determină să nu economisești nimic.

1.Neînțelegerea importanței economisirii

Ar fi cazul ca toți să înțelegem și să acceptăm importanța economisirii. Poți avea nevoie de bani pentru anumite cheltuieli sau investiții și este cazul să avem anumite sume deja strânse, altfel ne putem afla în situația de a intra înt-o spirală a creditului care se poate transforma într-un adevărat bulgăre. Stimulentele în vederea economisirii pot fi multiple, mergând până la independența financiară, dar dacă vreți să ne menținem la un nivel rezonabil al înțelegerii vă invit doar să priviți evoluția demografică negativă a României, numărul mare de pensionari și numărul mic de salariați și să înțelegeți că în 20 de ani aceste dezechilibre pot crește. Aveți nevoie de bani pentru o viață decentă și după ce ieșiti la pensie, așa că învățați să economisiți.

Citeste si:  Fii înţelept! Urmează sfaturi care te ajută să economiseşti bani pentru rate

2. Utilizarea excesivă a cardului de credit

Ce poate fi mai simplu dacă ai nevoie de bani decât să intri pe descoperitul de cont? Lucrurile devin și mai facile în cazul cardurilor de cumpărături în rate fără dobândă. Recunosc că al doilea tip de card poate fi foarte util într-o anumită perioadă, dar prefer să folosesc un card simplu, doar pentru părți, fără descoperit de cont. Pe lângă faptul că dobânda la cardul de credit este mare, dacă nu urmărești cu atenție utilizarea lui te poți găsi în situația în care te străduiești lunar să acoperi descoperitul de cont, însă acesta să se tot mărească datorită acumulării dobânzii.

3. Amânarea momentului economisirii

La 20 de ani toate lucrurile par simple și să recunoaștem că cei mai mulți dintre noi nu ne-am pus atunci această problemă. Dacă sunt cititori de această vârstă printre noi vă spun că orice sută de lei economisită contează și vă invit să citiți articolul despre puterea dobânzii compuse.

4. Căutarea unor scuze

Ce rost are să pun banii la bancă la dobânzile astea? Mai bine îi cheltuiesc acum. Vă sună cunoscut? Vă recomand și vouă să vedeți calculele din articolul despre puterea dobânzii compuse și să vă învingeți teama de necunoscut și să abordați investițiile, am pe blog mai multe articole interesante pe tema asta.

Citeste si:  Cum Sa Iti Tii Evidenta Banilor

Altă scuză obișnuită este că nu îți ajung banii până la salariul următor. Întemeiată în cazul multor salarii mici din România, deși o cititoare ne-a explicat la comentarii cum a reușit să economisească chiar și așa. Vă reamintesc cea mai bună soluție – pune de-o parte 10% din salariu chiar atunci când primești banii, într-un depozit pe termen mai lung la care nu ai acces atât de simplu.

5. Stilul de viață

Numai haine de firmă? Mașină care îți consumă majoritatea veniturilor? Concedii scumpe ca Ioneștii? Mese dese la restaurant? Schimbă-ți mentalitatea, nu e cazul să epatezi și nu ești dator să demonstrezi absolut nimic nimănui.

Ați identificat și alte motive care v-au făcut să nu economisiți, deși v-ar fi fost ușor să o faceți?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment