Cum alegi testul potrivit pentru diagnosticarea infectiei cu noul coronavirus

Daca suspectezi ca treci sau ai trecut printr-o infectie cu noul coronavirus ai la dispozitie trei tipuri de teste dintre care poti alege, pentru a sti ce se intampla cu organismul tau. Afla, din acest articol, care sunt aceste teste si ce presupune fiecare.

Teste pentru diagnosticarea timpurie a infectiei cu noul coronavirus

Test RT PCR COVID-19

Acest test, cunoscut si sub numele de ARN viral SARS-CoV-2, foloseste metoda Real Time (RT) pentru diagnosticarea cu precizie a infectiei cu noul coronavirus. Probele se recolteaza din nas (exsudat nazofaringian) si din gat (exsudat faringian).

Denumirea de PCR vine de la Polymerase Chain Reaction si reprezinta metoda diagnostica prin care patogenul este izolat si identificat, in functie de prezenta secventei specifice de ARN viral. Acesta este un tip de material genetic care detine toate informatiile necesare despre sinteza proteinelor provenite de la ADN.

Testul poate identifica ARN-ul viral chiar si in cazul in care simptomele inca nu si-au facut simtita prezenta, sau, implicit, in cazul in care corpul inca nu a produs un titru de anticorpi detectabil.

Test rapid Antigen SARS-CoV-2

Testul rapid detecteaza antigenele virale ale noului coronavirus, oferind un raspuns diagnostic in aproximativ 15 minute. Fiind o varianta mai ieftina si accesibila fata de testul RT PCR, acesta contribuie la reducerea ratei de infectare si raspandire a bolii.

Citeste si:  Husqvarna 701 Enduro: un dual sport bike pe care te poți baza în orice situație

Poti comanda un test rapid Antigen de pe sensiblu.com cu livrare la tine acasa sau il poti achizitiona din farmaciile fizice. Acest tip de test este recomandat pentru detectarea virusului in faza acuta a bolii, adica din momentul in care simptomatologia este vizibila sau se resimte.

Testul are o sensibilitate mai mica decat cel RT PCR, astfel incat este important momentul recoltarii pentru a se evita rezultatele fals negative. Probele cu cele mai mari titruri virale sunt cele recoltate imediat dupa debutul simptomelor.

Teste pentru detectarea anticorpilor

Testul Anticorpi Covid (anti-SARS-CoV-2 S) se realizeaza, in principal, ulterior trecerii prin boala sau efectuarii vaccinului anti-COVID-19. Acest test imunologic ofera informatii cu privire la cantitatea de anticorpi (IgG+IgM) pe care organismul i-a dezvoltat impotriva proteinei spike (S). Proba se recolteaza din sange.

Testul se poate efectua in cadrul laboratoarelor de analize medicale, la cerere. Anticorpii se formeaza dupa aproximativ 1-3 saptamani post infectie sau vaccinare. Cei de tip IgM apar la scurt timp (in jur de 5 zile), pe cand cei de tip IgG asigura imunitatea pe termen lung si apar ulterior, dupa 7-12 zile.

Totusi, raspunsul imun difera de la individ la individ, astfel incat se recomanda efectuarea testului de anticorpi in intervalul recomandat anterior.

Citeste si:  Acordați o atenție suficient de mare îngrijirii cuticulelor?

Acum stii cum sa alegi testul potrivit pentru diagnosticarea infectiei cu noul coronavirus. Daca te confrunti cu simptome specifice acestei boli, nu ezita sa contactezi medicul de familie si sa efectuezi testele corespunzatoare. Izoleaza-te pana cand primesti un raspuns oficial si ai grija de tine si de cei din jurul tau!

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment