Metode simple de investiție a banilor

Ai strâns ceva bani la bancă și ești nemulțumit de dobândă? Ai vrea să faci ceva cu ei, dar nu te pricepi?

Te afli în cealaltă extremă, poți să strângi atât de puțini bani încât crezi că nu are rost să te străduiești, pentru că oricum nu ai ce câștiguri să obții și mai bine renunți? Vei avea la un moment dat de ei, poate vrei să faci o achiziție mai importantă și atunci te vei gândi ce bine ar fi fost economisești măcar 100 de lei lunar, pe care cu timpul ai fi reușit poate să îi și înmulțești.

Există câteva metode simple de administrare a banilor, nu multe și nu uita – orice investiție are un risc. Nu porni întotdeauna de la premisa că vei câștiga. Dacă vrei un plasament sigur pe termen mai lung mergi către titlurile de stat, vor fi emisiuni din ce în ce mai dese și mai accesibile pentru populație.

Dacă dispui de sume mici, nu ai altă opțiune în afară de a îți investi singur banii. Dacă vrei să investești câteva sute de lei, mergi către un fond mutual. O bună soluție poate fi un fond pe indice, care va avea în mare același randament ca bursa de valori. Dacă ești mai conservator alege un fond de obligațiuni. Când sumele se acumulează și ai deja câte mii de lei, poți trece la pasul următor – construirea unui portofoliu de acțiuni. Dacă vrei ca investiția să rămână în continuare una comodă și fără prea mare implicare din partea ta fă-ți un portofoliu format din acțiuni care plătesc dividende constant – în general companii mari, cu o activitate stabilă.

Citeste si:  Euro sau Dolar?

De fapt s-a demonstrat că investitorii care au păstrat companiile valoroase pe termen lung au câștigat mai mult decât cei care au speculat încercând să bată piața. Odată portofoliul creat, poți aduce ulterior sume suplimentare pentru creșterea lui. Dacă vrei un pic de dinamism, urmărește ofertele publice inițiale (IPO) – atunci când companiile se listează la bursă, cumpără înainte de listare și așteaptă un moment favorabil pentru a îți marca profitul (dacă nu vrei să ții acțiunile mai departe în portofoliu).

Dacă sumele tale disponibile sunt de ordinul a câtorva zeci de mii de euro, e și mai simplu. Îi poți lăsa pe specialiști să îți facă un portofoliu adaptat la profilul tău de investitor – mergi fie la un broker, la o societate de administrare de fonduri sau la o bancă care oferă servicii de private banking.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment