5 tipuri de cuptoare pentru sobele de teracota

Pe langa caldura pe care o ofera si designul deosebit pe care il creeaza in locuinta ta, o soba de teracota poate fi utila si din punct de vedere gastronomic. In vechime, sobele erau in acelasi timp instrument de incalzit si de gatit. Fie ca alegi o soba de sine statatoare in bucatarie sau un model cu pereti comuni in doua sau mai multe camere, pe una din laturi poti monta o plita sau un cuptor. Acest tip de accesorii din metal se potrivesc la fel de bine pentru sobele de interior si pentru gratarele de gradina. Iata cateva tipuri din care poti alege varianta potrivita nevoilor tale:

Cuptor cu geam

Modelul cu geam termorezistent este unul dintre cele mai cautate cuptoare pentru soba de teracota. In timp ce partea din tabla a cuptorului propriu-zis este ingropata in corpul sobei, de unde primeste suficienta caldura pentru a coace, rama, usa si manerul sunt la vedere. Alegerea unei usi de cuptor cu geam iti ofera posibilitatea de a urmari cromatica painilor, spre exemplu. Astfel, atunci cand devine aurie, stii ca este momentul sa o scoti din cuptor.

Cuptor cu usa semirotunda

Usa cuptorului se afla la distanta de celelalte elemente metalice ale sobei, cum ar fi usa de alimentare cu combustibil si cea a cenusarului. De obicei, cuptorul este montat la un nivel superior, unde temperatura din soba este constanta, iar flacara din focar nu poate afecta procesul de coacere. Din acest motiv, usa cuptorului este mult mai vizibila, asadar poate fi folosita drept element decorativ. Alege un cuptor soba Prity FG cu usa semirotunda, cu rama din otel, geam dreptunghiular termorezistent, maner imbracat in lemn tratat si termometru inclus pentru a controla in permanenta calitatea preparatelor. Cuptoarele cu usa semirotunda au marele avantaj de a putea fi integrate in ocnite

Citeste si:  3 modele motocross în 4 timpi performante de la brandul GasGas

Cuptor cu usa dreptunghiulara

Usile dreptunghiulare pentru cuptoare de soba sunt printre cele mai populare, deoarece pot fi integrate in orice tip de constructie. Modelul de cuptor soba Prity FG cu usa dreptunghiulara are toate avantajele amintite mai sus: este confectionat din otel, are manerul din lemn tratat, usa este din geam termorezistent cu termometru inclus si poate fi folosit atat pentru teracota de interior, cat si pentru gratarul din curte.

Cuptor cu usa patrata

In functie de configuratia sobei, locul potrivit pentru cuptor poate fi de forma patrata. In acest caz, trebuie sa alegi un model ce are usa cu laturile egale. Usile patrate ale cuptoarelor pot fi confectionate din fonta, otel sau sticla termorezistenta.

Cuptor cu plita si gratar

In special sobele de bucatarie contin nu doar un cuptor, ci si plita si gratar. Dimensiunile acestora se aleg in functie de suprafata disponibila in camera si de stilul de viata al fiecaruia. Atunci cand construiesti o soba doar pentru nevoile familiei, trebuie sa iei in calcul numarul membrilor si al oaspetilor ocazionali. De cele mai multe ori, o plita cu doua ochiuri este suficienta.

In schimb, pentru sobele ce servesc evenimentelor trebuie sa alegi numarul mediu de persoane pe care le vei servi si tipul de preparate. Aceste informatii trebuie stabilite inca din faza de proiect a sobei, pentru a putea dimensiona corect peretii de teracota, focarul si dispunerea fumurilor in functie de locul in care instalezi cuptorul.

Citeste si:  Idei bune cum sa economisesti cand iti renovezi baia

Instalarea unui cuptor in soba de teracota reprezinta o intoarcere la traditii. Savoarea unui produs copt intr-o soba cu lemne te duce instant in anii copilariei la bunici. Fie ca alegi sa-ti amenajezi casa in stil rustic sau esti doar un mare fan al produselor coapte pe vatra, modelul potrivit de cuptor te va ajuta sa le pregatesti in confortul propriei locuinte.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment