Se pare ca transferul de prosperitate de la UE catre noile state membre s-a terminat odata cu aderarea unor tari din Centrul si Estul Europei (CEE).
In cazul tarilor PIIGS, intarea in UE si in zona Euro a insemnat crestere economica, cu pretul unor deficite si datorii publice mari, care au fost mai usor de finantat prin apartenenta la acest grup de state dezvoltate.
Ce se intampla insa cu membrii mai noi? Cel putin Romania si Bulgaria, ca sa nu includem aici si Ungaria care plateste pretul unei strategii economice fanteziste, sunt privite in continuare ca tari de mana a doua.
Exemplele sunt multiple – aderarea la Spatiul Schengen se loveste de veto-ul olandez, desi se afirma ca in principiu toate conditiile tehnice sunt indeplinite.
Tot in Olanda, partidul populist PVV a lansat un site care incurajeaza intoleranta la adresa imigrantilor din tarile estice.
Sunt de notorietate emisiunile din Franta, Spania si Italia care abunda in jigniri si ironii grosiere la adresa cetatenilor romani.
O serie de state restrictioneaza accesul fortei de munca din estul Europei, transformand principiul liberei circulatii a lucratorilor din Tratatul Comunitatii Europene intr-o poveste buna doar pentru propanagda.
In domeniul bancar, Austria negociaza in continuare restrictionarea creditelor acordate de filialele bancilor austriece din Europa de Est la 110% din valoarea depozitelor atrase. Asta inseamna ca bancile trebuie sa-si finanteze in principal creditele din sumele atrase in acele tari. Adica am putea sa ne imprumutam singuri. Ce rost mai au in contextul asta bancile mari straine bine capitalizate?
Austriecii spun ca filialele se incadreaza deja in acest indicator. Datele bloomberg sunt putin diferite.
Pe langa faptul ca sunt cei mai mari creditori din est si asta presupune riscuri, austriecii ar trebui sa vada toate aspectele situatiei – ce potential de dezvoltare ar fi avut o tara cu o populatie putin mai mare de 8 mil. locuitori fara pietele din est? Restrictionarea creditarii ar afecta, inainte de tarile in cauza, business-ul bancilor austriece si activitatea propriilor companii pe pietele estice. De ce nu au fost austriecii atat de vizionari incat sa ia aceste masuri in 2007-2008, atunci cand bancile faceau profituri colosale in est?
Intrarea in UE insemnat in primul rand eliminarea barierelor vamale si incurajarea exporturilor membrilor. Sa nu uitam insa ca o mare parte din exporturi sunt generate tocmai de subsidiare ale companiilor din vest, care au demonstrat ca nu ezita sa paraseasca piata atunci cand cand identifica state in care costurile sunt mai mici.
Daca pentru state ca Grecia si Irlanda aderarea la UE a insemnat finantare externa si dezvoltare, Romania si Bulgaria trebuie sa se transforme in campioni la respectarea unor conditii care pentru multi alti membri raman teorie pura.
Daca conceptiile oamenilor cu privire la cetatenii din est sunt dificil de schimbat, atunci tocmai principiile de functionare ale UE ar impune ca orice tip de legislatie care transforma statele din est in membrii de mana a doua. Indiferent ca o tara este in vest, sau est, in UE toate sunt membre cu drepturi egale.