Inteligenta artificiala isi face simtita prezenta si in randul infractorilor. Infractorii o folosesc acum pentru a-si comite faradelegile in sectorul bancar.
Un prieten la ananghie. O suma mare de bani. O inselatorie. Acesta este scenariul la care sunt expusi clientii bancilor, pus la cale de escroci care nu sunt straini de acest joc. Practic, o persoana poate primi un apel telefonic de la un escroc care se da drept un prieten de incredere, cerand un ajutor financiar urgent. In cazul in care victima raspunde favorabil si se conformeaza, aceasta a fost inselata. Desi poate parea un scenariu fictiv, aceasta este o amenintare foarte reala care s-a dezvoltat recent, la intersectia dintre frauda si inteligenta artificiala. In Statele Unite, China si chiar in Franta, au fost semnalate mai multe cazuri de frauda bazate pe inteligenta artificiala, in special pe utilizarea de deepfakes. Aceste escrocherii au provocat pierderi financiare semnificative, ajungand uneori la sute de mii de dolari. Cu toate acestea, amploarea exacta a acestei amenintari ramane necunoscuta.
Deepfakes, o tehnologie care creeaza inregistrari audio sau video ale unor persoane care par a fi reale, devin din ce in ce mai accesibile infractorilor. Programele de inteligenta artificiala generativa faciliteaza recrearea cu usurinta a vocii oricui pornind de la un scurt esantion audio. Aceasta tehnologie a devenit accesibila chiar si persoanelor cu putina experienta, ceea ce reprezinta o provocare majora pentru autoritatile de reglementare.
Tehnica phishing-ului
Omniprezenta retelelor sociale, care ne incurajeaza sa impartasim in mod regulat continut audiovizual, complica si mai mult sarcina autoritatilor de reglementare. Escrocii folosesc inteligenta artificiala pentru a colecta informatii personale si bancare, folosind adesea tehnici de phishing. Aceasta metoda presupune trimiterea de mesaje text sau e-mailuri frauduloase, care pretind ca provin de la institutii financiare de incredere, pentru a pacali victimele sa completeze formulare false. In timp ce in trecut aceste mesaje erau pline de greseli de ortografie si lipsite de credibilitate, IA poate fi folosita acum pentru a crea continut inselator care nu poate fi distins de realitate.
Inteligenta artificiala faciliteaza, de asemenea, deschiderea de conturi bancare sub identitati false, pe care escrocii le folosesc pentru a comite infractiuni, cum ar fi recuperarea fondurilor furate sau contractarea de imprumuturi care nu au fost niciodata rambursate. In acest fel, infractorii reusesc sa pacaleasca sistemele de control ale bancilor. Atunci cand institutiile financiare isi consolideaza procedurile de verificare, escrocii se orienteaza catre cele cu masuri mai putin stricte. Bancile sunt constiente de aceasta amenintare in crestere si isi informeaza periodic clientii cu privire la riscuri. Cu toate acestea, fraudatorii, folosind tehnici in continua evolutie, reusesc adesea sa eludeze masurile de securitate in vigoare.
Sursa: https://www.capital.fr/votre-argent/fraude-bancaire-lintelligence-artificielle-nouvel-outil-favori-des-escrocs-1482843