Scenariile lui Roubini

Cunoscut pentru faptul ca a pronosticat criza financiara, Roubini a emis in ultimii ani si o serie de opinii care i-au mai scazut din reputatie. Nici o problema, pana la urma cine putea sa anticipeze masurile FED sau ale ECB? S-au inundat pietele cu bani, iar o serie din indicii burselor sunt aproape de maximele istorice, desi economiile nu au gasit inca un mijloc de crestere.

De data asta Roubini e mai precaut si a elaborat o serie de scenarii.

Primul consta in continuarea slabiciunilor economiilor dezvoltate, dar in evitarea unei noi crize economice si financiare. Scenariul are o probabilitate de indeplinire de 55%.

Al doilea e denumit perfect storm. Furtuna perfecta consta in dezmembrarea zonei euro, pierderea accesului mai multor tari la pietele financiare, incetinirea cresterii economiei SUA, hard landing in China, incetinirea economiilor pietelor emergente si razboi in Orientul Mijlociu intre Israel, SUA si Iran. Roubini vede si pentru acest scenariu o probabilitate importanta, de 35%.

Scenariul optimist, cu o probabilitate de 10% in viziunea lui Roubini, este evident opusul furtunii perfecte – economia SUA se imbunatateste incet, zona euro merge spre integrarea politica si fiscala, China are un soft landing, economiile emergente inregistreaza reformele structurale necesare cresterii, iar razboiul din Orientul Mijlociu este evitat.

Situatia pare asadar putin mai complexa decat in 2008, factorii politici adaugandu-se celor economici. Integrarea mai puternica a UE este un proces de durata, datorita modului de adoptare a deciziilor si evidentei divergente de opinie la nivel politic. Cu toate acestea, desi se spune ca euro este pregatit pentru iesirea Greciei, semnalele politice par favorabile pastrarii acesteia in moneda unica.

Citeste si:  Ce functii trebuie sa aiba un program de facturare online

Se vorbeste din nou de rescadentarea imprumutului sau de diminuarea valorii obligatiunilor detinute de institutiile europene. In plus, BCE pare pregatita sa intervina printr-un program masiv de cumparare de obligatiuni de stat de pe pietele secundare in scopul limitarii randamentelor. Cel mai probabil primul scenariu al lui Roubini este si cel mai fezabil.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment