Prima Casa si programul de guvernare

In programul de guvernare se specifica ca Prima Casa se va transforma in Noua Casa, urmand a fi destinat achizitionarii de locuinte noi.

Ce ar insemna o astfel de masura? Evident, o prabusire a preturilor apartamentelor vechi, care nu poate fi urmata decat de scaderi semnificative si pe segmentul locuintelor noi, care ar deveni mai putin atractive, chiar daca ar beneficia de garantia guvernamentala.

Programul Prima Casa ar fi trebuit de la inceput destinat doar achizitionarii de locuinte noi, daca s-ar fi dorit incurajarea cumparatorilor si dezvoltarea economiei, prin relansarea sectorului constructiilor. Odata pornit asa insa, renuntarea la el ar aduce probleme si mai mari bancilor prin deprecierea valorii garantiilor.

Dincolo de sprijinirea tinerilor, Prima Casa este si un program de sustinere a sectorului bancar, destul de ieftin de altfel pentru stat, daca il punem in paralel cu finantarea directa a sistemului bancar.

O Prima Casa destinata doar locuintelor noi pare un program pe termen lung si nu este plauzibil sa se aplice in urmatorii 2 – 3 ani.

Programul de guvernare mai vorbeste despre sprijinirea tinerilor in achizitionarea de locuinte prin implicarea autoritatilor locale. Nu vad de unde bani si know-how la acestea, iar o implicare prin achizitionarea directa de pe piata libera nu este solutia optima.

Probabil Prima Casa va continua in aceleasi conditii, pana la relansarea economiei.

Citeste si:  Va continua deprecierea leului?
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment