Indicatorii Monetari BNR

BNR a publicat indicatorii monetari pentru luna martie.
Pe scurt, acestia se prezinta asa:

Creditarea

Creditul neguvernamental (populatie si companii) a crescut cu 10% comparativ cu martie 2011.
Cum stam cu creditarea in lei? Destul de prost. Desi dobanda de referinta s-a redus si odata cu ea si rata dobanzii interbancare si implicit la credite, acestea sunt inca scumpe pentru populatie (poate e important aici si confortul adus de un leu destul de stabil, asa ca nimeni nu a mai luat in calcul riscul valutar). Astfel, soldul creditelor in lei ale populatiei a scazut cu 0,5% fata de februarie si cu 1,6% fata de anul trecut. In schimb companiile au apelat tot mai mult la creditele in lei, acestea crescand cu 11,8% fata de luna martie a anului trecut.

Creditul guvernamental a crescut cu 30% martie 2011- martie 2012. Enorm de mult. E bine ca se apeleaza la piata interna, dar ma intreb daca asta nu aduce un confort suplimentar pentru bancile locale, care nu sunt astfel stimulate sa crediteze economia privata. Nu stiu, poate marjele la dobanda sunt corecte pentru nivelul de risc actual al tarii, dar cum se face ca toata lumea adauga si o serie de comisioane destul de consistente pe langa asta, pe care nicio banca nu se straduieste sa le explice.

Citeste si:  Sfaturi financiare pentru a-ti administra asa cum trebuie firma

Economisirea

Criza a schimbat mentalitatile, economisirea e privita ca foarte importanta de majoritatea romanilor si asta se vede si in statistici. In ultimul an depozitele au crescut cu 10,7% (15,3% in lei si 2,3% in valuta). Scaderea dobanzilor s-a reflectat in cresterea mai accentuata a depozitelor in valuta in luna martie. Depozitele populatiei au crescut in perioada martie 2011 – martie 2012 cu o rata superioara dobanzilor bancare, asa ca s-au adus si bani noi, cresterea fiind determinata in mai mica masura de dobanda acumulata.

Masa monetara M2 (numerar in circulatie, depozite overnight si depozitele cu durata de maxim doi ani) a crescut cu 11%. Asta nu e un lucru rau, dar cum banii au mers intr-o economie care nu a avut aceeasi ascensiune, ne intrebam cat de relevant este cosul indicelui pretului de consum care a condus la un minim al ratei inflatiei de 2,4%, sau poate rata inflatiei e relevanta, dar banii nu-s pusi la treaba in economie, velocitatea lor fiind scazuta.

In concluzie, creditarea in lei este inca un vis frumos al BNR pe care bancile comerciale si clientii nu se grabesc sa-l transforme in realitate, iar economisirea este inca la moda.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment