Pietele financiare se ajusteaza scenariului de razboi

Atacul lansat de Rusia impotriva Ucrainei a semanat un vant de panica asupra ansamblului pietelor financiare.

Amenintarea invadarii Ucrainei de Rusia era iminenta incepand cu saptamana trecuta insa investitorii nu indrazneau sa isi imagineze un scenariu catastrofal, preferand sa parieze pe o reglare diplomatica a problemei, mai putin penalizanta pentru propriile portofele. Presedintele american, Joe Biden si administratia sa au reusit sa prevada iminenta unui atac.

Pietele, care nu erau pregatite pentru o asemenea situatie – acest tip de risc extrem, geopolitic in special, este dificil de anticipat – au fost pus in fata faptului implinit incepand cu joi dimineata. Pietele mondiale nu au luat in calcul un scenariu de razboi si acum sunt nevoite sa se adapteze, sa isi ajusteze solutiile in fata acestei probleme tinand cont de amploarea acestei miscari militare.

Pitele bursiere europene, care sunt in prima linie in aceasta perioada, au avut parte de scaderi incepand cu ziua de joi (aproximativ 5%) insa au reusit sa incheie saptamana intr-o nota destul de pozitiva in timp ce Wall Street a avut parte de-a lungul saptamanii parte atat de suisuri cat si de coborasuri, in functie de numeroasele sactiuni aparute de-a lungul zilelor dupa invazie.
Indicele Nasdaq a resuit sa urce cu 3,4% si S&P 500 cu aproximativ 1,5%. Indicele Euro Stoxx 50 a pierdut un procent de 3,6%. Indicele CAC 40 a cedat 3,8% si Dax 40 a abandonat 4%.
La nivelurile actuale, pietele au pierdut mai mult decat in cadrul evenimentelor geopolitice trecute (in medie 6%), in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial spre exemplu.

Citeste si:  Baia de serviciu: 5 ponturi de amenajare

Contractia bursiera

Principalii indici bursieri sunt momentan in teritoriu de contractie, adica au parte de o scadere de aproximativ 10% in raport cu cel mai inalt nivel istoric la care au reusit sa ajunga. Indicele Euro Stoxx 50 spre exemplu a avut parte de o scadere cu 13%.

Nasdaq a suferit pierderi de 20% la inceput de sedinta in raport cu cel mai inalt nivel la care a reusit sa ajunga pana in prezent, intrand in bear market pentru prima data de la inceputul lui martie 2020. Riscul unei crize energetice in Europa ii ingrijoreaza pe multi. Pretul petrolului si gazuului a explodat, Rusia fiind unul din principalii furnizori ai tarilor europene. Acest lucru ar putea face dificila normalizarea rapida a politicii monetare.

Escalada tensiunilor geopolitice dintre Rusia si Ucraina adauga incertitudinea perspectivelor mondiale intr-o perioada in care bancile centrale actioneaza pentru a lupta impotriva presiunilor inflationiste. Impactul conflictului ruso-ucrainian se face in principal resimtit cu privire la increderea si prin intermediul preturilor materiilor prime intr-un mediu inflationist deja extrem de cald. Riscul la nivel mondial este mai ridicat: factorul de inflatie este din ce in ce mai ridicat in timp ce factorul de crestere este din ce in ce mai slab.

Actiunile rusesti sunt, totusi cele mai afectate de aceasta situatie. Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au anuntat noi masuri si mai severe vizand sa sufoce economia rusa. Bursa de la Moscova a inregistrat scaderi de pana la 40% si acesta este doar inceputul…

Citeste si:  3 sfaturi pentru alegerea serviciilor stomatologice potrivite

Sursa: https://www.agefi.fr/financements-marches/actualites/quotidien/20220225/marches-financiers-s-ajustent-a-scenario-guerre-338585

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment