O afacere dulce – stuparitul

Apicultura ofera o multime de avantaje, precum faptul ca investitiile sunt recuperate rapid, in maxim doi ani, iar munca in sine nu necesita prea mult timp. Pentru a te califica pentru o astfel de afacere, e recomandat sa urmezi un curs pentru a te califica, care costa in jur de 300 de lei. Destul de putin, avand in vedere ca te specializezi pe un anumit domeniu si inveti tot ce trebuie sa stii pentru a te descurca intr-o astfel de afacere, deci cu siguranta merita! Desigur, elementul cheie si probabil cel mai important este sa nu fiti alergic la intepaturi!

Cat trebuie sa investesti?

In afara de cei 300 de lei pentru cursul de calificare in urma caruia obtii si un atestat professional, va trebui sa iti achizitionezi diferite echipamente. Un stup complet echipat necesita o cheltuiala de circa 200 de lei, o centrifuga costa in jur de 1500 de lei, iar o tava de inox este intre 500 si 700 de lei. Alte materiale precum o perie, o masca, un afumator si un combinezon ar mai insemna o investitie de 200, 300 de lei. In total, pentru inceput, va trebui sa aveti in jur de 6000 de lei pentru a putea incepe o afacere in apicultura. Nu este o investitie foarte mare, comparand-o cu cele din alte domenii, tinand cont si de profiturile mari ce va pot reveni daca va faceti treaba bine. O singura familie de albine produce in jur de 25 de kilograme de miere pe an, un kilogram de miere se vinde cu circa 20 de lei, asa ca va puteti face singur un calcul cu ce venituri puteti incasa, in functie de cate familii de albine decideti sa ‘adoptati’.

Citeste si:  O afacere in agricultura – cultivarea de sparanghel!

Exista subventii ce pot fi accesate?

Da, si sunt destul de multe. In primul rand, pentru fiecare familie de albine, apicultorii primesc o subventie de 20 de lei. Pe deasupra, Programul National Apicol mai include cateva ajutoare in ceea ce priveste achizitia de echipamente.

Cat despre sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeana, acesta poate fi accesat prin diferite proiecte si masuri, precum si cea de instalare a tinerilor fermieri. Asadar, daca ai pana in 40 de ani, poti beneficia de sume destul de mari, intre 10000 si 25000 de euro, bani nerambursabili, oferiti de Uniunea Europeana. In special, datorita acestor masuri avantajoase, numarul de apicultori a crescut in ultimii ani. Oamenii au decis sa profite de aceste oferte atat de tentante.

Sfaturi de inceput

Probabil te intrebi, fiindca am mentionat acest lucru de-a lungul articolului, cu cate familii de albine sa incepi. Ei bine, expertii in domeniu spun ca oriunde intre 5 si 20 de familii de albine e perfect pentru un start bun. Deci nici prea putine, fiindca e posibil ca unele sa nu reziste, dar nici prea multe, deoarece, ca incepator, poate nu va veti descurca chiar in toate si veti pierde destul de mult, daca va asumati o asa mare raspundere deodata.

Aveti rabdare! Nu va asteptati sa castigati brusc sume enorme de bani, ci luati primul an ca o perioada de proba si de incercari in care sa va perfectionati.

Citeste si:  O afacere mica, cea de Scriitor Independent

 

Related Posts

Add Comment