Pentru antreprenori, in special cei care abia au intrat in acest domeniu, propria afacere merge la fel de bine ca insusi antreprenorul. Multi au trait aceasta perioada nu foarte neplacuta. Statisticile arata ca rata de esec pentru antreprenorii incepatori in primii 5 ani de activitate este de aproximativ 50%.
Desigur, antreprenorii cu experienta trateaza un esec in afaceri ca pe o simpla batalie dintr-un razboi unde trebuie sa devii invingator. Invata din propriile greseli si folosesc aceste experiente pentru a face investitii mai sigure intr-o afacere viitoare. Dar de ce sa nu inveti din greselile altora, fara atata suferinta si stres?
Factori ce trag in jos propria afacere
Nu exista un plan de afaceri. Sa nu crezi in acele vorbe cum ca un plan de afaceri nu-si are rostul pentru ca stii deja ce ai de facut. Disciplina de care ai nevoie pentru a scrie pe foaie un plan de afaceri este cea mai buna metoda sa te asiguri ca intelegi cum sa iti transformi ideile in propria afacere.
Oportunitati limitate de afaceri. Nu orice idee buna de afaceri pe care o ai poate deveni o afacere de succes. Doar pentru ca esti pasionat si crezi ca produsul sau serviciul tau este incredibil, si ca toata lumea are nevoie de el, nu inseamna neaparat ca toata lumea o sa-l cumpere.
Lipsa de executie. Unele persoane se trezesc cateodata si spun ca au gasit ideea de afacere care ii va face bogati. Dar ar trebui sa stie ca o idee scrisa pe foaie nu reprezinta nimic. Totul consta in executie. Daca nu te simti confortabil luand decizii grele si, de asemenea, nu iti place sa iti asumi riscuri, nu o sa fi prea bun ca antreprenor.
Nici o proprietate intelectuala. Daca ai de gand sa cauti investitori, sau sa ai un avantaj competitiv destul de puternic impotriva gigantilor din industria in care activezi, trebuie sa iti inregistrezi propria afacere(marca, logo, drepturi de autor). Proprietatea intelectuala este cel mai des intalnit si cel mai important element in faza de inceput a afacerii atunci cand cauti investitori.
Personal fara experienta. In realitate, investitorii finanteaza antreprenori, nu idei. Cauta oameni cu experienta in domeniul afacerilor si oameni cu experienta in conducerea unei afaceri. Daca este prima oara cand afli in pozitia de antreprenor, cauta un partener care deja are experienta si asa vei putea sa imbini pasiunea cu experienta in echipa propriei afaceri.
Prea putin marketing. Daca ai un plan de marketing slab, nu va fi suficient pentru ca tu sa iti faci produsul si brandul vizibile potentialilor clienti din ziua de azi. Pana si un plan de marketing de nivel mediu costa destul de multi bani si ocupa destul timp. Fara marketing inovativ si eficient in domeniul mass media, nu o sa ai parte de clienti sau nici macar de propria afacere.
Renunti prea repede. Cea mai intalnita greseala care duce la esecul propriei afaceri este ca antreprenorul devine “satul” la un moment dat si renunta. Multi antreprenori de succes s-au chinuit in continuu si au luptat pentru ideea lor pana cand au gasit succesul.