V-ati hotarat sa incepeti o afacere? Aveti ideea perfecta, stiti exact ce urmeaza sa faceti dar oare ati luat in calcul toate datele?
Cei mai multi antreprenori aflati la inceput de drum, ignora de cele mai multe ori aspectele de natura contabila si financiara pe care le presupune administrarea unei afaceri. Acest lucru este de inteles daca ne gandim ca produsul/serviciul pe care il ofera acea afacere este cel mai captivant aspect care ii absoarbe energia si creativitatea, cel putin din punctul de vedere al noului antreprenor.
Insa pentru succesul pe termen lung al afacerii, este crucial ca cel care o administreaza sa aiba notiuni financiare elementare, sa inteleaga de unde ii vin banii si pe ce anume se duc.
Desigur este bine sa apelam la serviciile unui contabil profesionist atunci cand intocmim documentele pentru a le depune la Finante sau la Registrul Comertului dar dincolo de aceste chestiuni birocratice datele contabile ne dau si masura succesului afacerii noastre. Ne spun daca afacerea merge bine sau daca dimpotriva e in pragul falimentului, daca exista posibilitatea reducerii cheltuielilor si din ce sector al activitatii ne vin cei mai multi bani.
Un contabil platit se inrgijeste de obicei doar de chestiunile legale si birocratice, e mai putin interesat si motivat sa ne consilieze cu privire la trendul afacerii noastre.
De aceea, pentru a putea decoda corect semnalele din actele contabile si pentru a avea un mai bun control asupra afacerii noastre, trebuie sa cunoastem cateva notiuni financiare de baza.
Profit. Poate cea mai populara notiune financiara, pe scurt forumla profitului este aceasta: Incasari – Costuri = Profit.
Atentie, la costuri intre atat cheltuielile de productie cat si impozitele, TVA(acolo unde este cazul), taxele de tot felul sau salariile (acolo unde este cazul), abia dupa ce ai scazut toate acestea, ceea ce rezulta este cu adevarat profitul tau. Multi tineri antreprenori omit sa ia in calcul si taxele si impozitul si modul de incasare al dividendelor iar apoi se izbesc de realitatea dura si vad ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
Dividende. Venitul pe care asociatii/actionarii/patronii il primesc o data de an. El provine din banii firmei din care iarasi se scade impozitul pe profit.
Pe extrasele de cont de la banca:
Credite: bani care iti ies din cont.
Debite: bani care iti intra in cont.
Cifra de afaceri: totalul incasarilor pe o perioada determinata de timp.