După expansiunea extrem de neașteptată a criptomonedelor, dar şi din cauza unor tentative de înşelătorie prin intermediul tehnologiei blockchain, Uniunea Europeană a decis să acorde o atenție sporită acestui domeniu. În urma unei decizii luate în luna septembrie a acestui an, de anul viitor sectorul afacerilor cu criptomonede va fi monitorizat îndeaproape.
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Piețe a fost cea care a stabilit bugetul alocat pentru monitorizare, acesta urmând să fie de peste un milion de euro. În documentul oferit agențiilor de presă, AEVMP asigură faptul că această sumă va fi suficientă pentru protejarea piețelor europene, prin depistarea problemelor şi a neregulilor de pe piețele cu criptomonede. Coordonarea inițiativelor locale va fi asigurată de către aceeaşi instituție, care va fi responsabilă inclusiv de promovarea bunelor practici. Atenția deosebită acordată domeniul monedelor virtuale ar putea duce la creşterea tranzacțiilor, dar şi la apariția unor noi metode de fraudare.
Măsuri similare au fost aplicate şi de către autoritățile din Statele Unite ale Americii, acolo unde tranzacțiile cu criptomonede au fost deja asociate cu infracțiuni grave, inclusiv cu terorismul. Din cauza faptului că datele contului sunt protejate prin criptografie, tranzacțiile de monede virtuale nu pot fi în prezent depistate de către instituțiile bancare.
Deşi securitatea este una extrem de puternică, anumite modalități de înşelătorie au avut succes în acest an, sute de milioane de euro fiind fraudate de către hackeri. Peste 800.000 de monede Bitcoin, cu o valoare totală de peste 400 de milioane de dolari, au fost sustrase în mod ilegal de către hackeri într-o singură săptămână, în cursul lunii ianuarie a anului 2018.
Firmele de securitate din domeniu au oferit statistici extrem de îngrijorătoare, astfel că orice metode de monitorizare sunt mai mult decât utile.