Dupa varful speculativ din 2017, criptomonezile au declansat un proces de corectie destul de sanatos. Odata cu criza Covid-19, numeroase au fost persoanele care nu au vrut sa isi asume riscuri in privinta monezilor virtuale ceea ce a provocat scaderea majoritatii criptomonezilor.
Criptomonezile cu 3 sau 4 cifre pe piata sunt numeroase. Miza, in 2021, este aceea de a sesiza eventuale oportunitati.
Rezumat:
1. Bitcoin: o criptomoneda de referinta
Bitcoin ramane principala criptomoneda de pe piata. 2020 a fost un an al recordurilor pentru Bitcoin. Capitalizarea sa a fost multiplicata cu peste 2,5 pe an. Capitalizarea Bictoin a depasit-o pe cea a societatilor precum LVMH sau Bank of America. 2021 va fi un an determinant pentru Bitcoin. Ar trebui sa ramana alimentat de scaderea indicelui dolarului, injectiile continue de lichiditati si utilizarea sa pe viitor.
2. Ethereum: principalul adversar pentru Bitcoin si cea mai folosita critpomoneda
Ethereum este a doua moneda virtuala in termeni de valorizare. Este considerata cea mai utilizata moneda virtuala. Acest lucru se explica prin prezenta numerosilor tokeni care se bazeaza pe utilizarea ETH. Poate fi asociata unui indice bursier. Insa, ETH ramane mai volatila decat Bitcoin. Va fi interesant de urmarit anul acesta in functie de amploarea luata de democratizarea in randul agentilor dat fiind stresul financiar la care sunt supuse pietele.
3. Ripple, mai mult decat o moneda virtuala, un pasaport spre finantele descentralizate
Printre cele mai mari criptomonezi se numara Ripple, reuseste sa se distinga din peisaj. Ripple este de fapt un start-up care nu si-a ascuns ambitiile anul acesta. Societatea propune, inainte de toate, servicii institutiilor pentru a efectua plati rapide si internationale.
4. Litecoin, un concurent direct pentru Bitcoin care se metine in top 5
Litecoin este un concurent direct pentru Bitcoin. A reusit sa isi pastreze locul in top 5 al criptomonezilor in plina capitalizare. Aceasta criptomoneda acceptata de numerosi agenti ofera o rapiditate incredibila in materie de minare (2 minute si 30 de secunde pe bloc).
5. CHSB: o criptomoneda mica care are toate atuurile unei criptomonede populare
CHSB face parte din acele criptomonezi cunoscute sub numele de “small Cryptos” cu profil interesant. Capitalizarea a este de peste 110 milioane de euro, spre deosebire de 7 milioane de euro in ianuarie 2020. Tokenul CHSB este emis de catre societatea SwissBorg, o aplicatie de investitie in critpomonezi cu un succes urias in ultima perioada.
Aceste criptomonezi raman in continuare volatile insa cu un potential important pe termen lung. 2021 ar putea marca o conteinuitate a tendintei observate.
2020 a fost anul recordurilor pentru criptomonezi. Aceasta tendinta ar trebui sa se pastreze si in 2021, ar trebui sa ramana puternica pe tot parcursul anului, chiar daca riscurile in ceea ce priveste lichiditatile si democratizarea raman. Miscarea speculativa recenta, declansata in urma acestei cresteri considerabile, ar trebui sa figureze printre riscurile majore de luat in considerare in anul 2021.
Oricum, deja din ce in ce mai multe persoane incep sa aiba incredere in criptomonezi, drept urmare, suntem pe drumul cel bun.