Rezumat:
Stiati ca nivelul cunostintelor financiare de baza ale oamenilor dintr-o echipa poate afecta business-ul in mai multe moduri? Daca membrii echipei nu inteleg principiile primare ale finantelor, cum ar fi fluxul de numerar, bilantul, profitul si pierderea, pot lua decizii eronate care afecteaza negativ performanta financiara a companiei.
De aceea, vom explora in acest articol importanta educatiei financiare de baza intr-o organizatie, prin beneficiile pe care le aduce. De asemenea, vom discuta si despre implementarea cursurilor necesare pentru ca oamenii din echipa sa poata lua decizii financiare informate.
Beneficiile educatiei financiare de baza in companie
Realitatea este ca oamenii cu atributii operationale din organizatii pot lua, din cauza lipsei fluentei financiare, decizii care afecteaza profitul afacerii pentru care lucreaza, chiar daca nu au responsabilitati bugetare.
De aceea, este esential ca acestia sa cunoasca notiuni financiare de baza, precum venituri, cheltuieli, discount sau investitii, cum functioneaza creditul si care este diferenta dintre vanzari facturate, incasate si incasate la timp, precum si sa citeasca informatii financiar-contabile si sa identifice indicatorii care semnaleaza potentiale probleme in performanta economica a firmei.
Iata cateva dintre efectele pe care le poate avea asupra unei companii implementarea unui program de educatie financiara de baza:
Cresterea vitezei de incasare
O buna intelegere a fluxului de numerar poate duce la accelerarea procesului de incasare a platilor.
Cresterea vitezei de rotatie a stocurilor
Angajatii care inteleg importanta rotatiei stocurilor vor fi mai eficienti in estimarea corecta a cererii pentru produsele firmei. Astfel, vor contribui la reducerea costurilor de stocare si la evitarea ratarii oportunitatilor de vanzare.
Scaderea costurilor de achizitie
Competentele financiare solide si intelegerea aspectelor financiare ale contractelor si relatiei cu furnizorii ajuta la negocierea unor conditii mai bune de plata si livrare, ceea ce contribuie la scaderea costurilor aferente achizitiilor.
Reducerea costurilor inutile
Cunoasterea principiilor de baza ale finantelor faciliteaza monitorizarea cheltuielilor si contribuie la imbunatatirea profitului organizatiei.
Cresterea productivitatii
Atunci cand membrii echipei au o buna intelegere a conceptelor financiare de baza, acestia pot lua decizii mai rapide si mai bine informate. De asemenea, vor discuta cu mai multa incredere si intelegere subiectele de natura financiara in cadrul intalnirilor cu clientii, furnizorii si alti parteneri.
Cum sa implementezi un program de educatie financiara in organizatie
Un aspect esential al implementarii programelor de educatie financiara in companii este acela ca sunt sustinute de stat prin vouchere si alte facilitati fiscale. Conform Strategiei Nationale de Educatie Financiara pentru perioada 2022-2026, angajatorii sunt incurajati sa furnizeze ori propriile programe de instruire in domeniul finantelor, ori sa investeasca in cursuri, fie in persoana, fie online, ale unor terte parti.
Suportul puternic din partea managementului companiei este necesar in orice varianta. Colaborati cu un furnizor precum https://leadder.ro/, care poate oferi un serviciu bun pentru clienti. Furnizorii terti au tehnologia necesara pentru evaluare, educatie si colectarea datelor.
Astfel, educatia financiara de baza reprezinta o componenta cruciala pentru succesul unei companii. Oferind suport si resurse pentru a imbunatati competentele financiare ale echipei, liderii pot asigura cresterea performantei economice a afacerii. Investitia in educatia financiara de baza poate fi un pas important spre realizarea obiectivelor pe termen lung ale companiei.