O afacere cu capsuni poate fi foarte profitabila, daca anumite conditii sunt indeplinite. Motivul pentru care multi renunta la aceasta idee este faptul ca exista anumiti factori, precum conditiile climatice ale zonei unde vor fi cultivate fructele, care pot cauza reale probleme. De aceea, terenul este unul dintre elementele importante, atunci cand se face analiza unei astfel de afaceri. Ideal, cultivarea capsunilor s-ar face in mediul rural, la tara, intr-o zona cu clima profitabila, cu precipitatii undeva intre 800 si 900 mml/an. Deci, daca deja ai un teren intr-o astfel de regiune, e perfect. Ai tot ce iti trebuie pentru a incepe o afacere cu capsuni.
Pentru a porni afacerea, trebuie mai intai sa stabilesti ce tip de cultura vei cultiva, anuala sau multianuala. De exemplu, o cultura anuala va obtine o productie de aproximativ 20 tone/ha, in timp ce o cultura multianuala va produce mult mai putin, cu aproximativ pana la 40%. Productia si deci si veniturile sunt mai mari in cazul culturii anuale, insa multi prefera sa cultive culture multianuale, fiindca investitiile necesare sunt mult mai mici. In general, costurile depind in mare parte de numarul de hectare cultivate. In jur de 10000 de euro sunt necesari pentru fiecare hectar, daca se vor cultiva 40000 de plante pe hectar.
De ce o afacere cu capsuni?
In primul rand, capsunile reprezinta un produs foarte cautat, intrucat sunt fructe foarte sanatoase. Contin o multime de vitamine, minerale si antioxidanti, ajuta la prevenirea multor boli, cresc imunitatea si au diverse efecte benefice asupra organismului. In Romania, cererea interna nu poate fi satisfacuta de productia interna, de aceea, tara noastra este nevoita sa importe capsuni.
Apoi, cultura in sine da roade foarte repede. Chiar plantele tinere, cu o varsta de doar un an pot obtine productii destul de mari. Maturarea fructului este esalonata, iar recoltarea se face in mai multe perioade. Dupa recoltare, capsunile nu mai evolueaza in coacere, ramanand doar la stadiul in care au fost culese. Mai mult, cultivarea se poate face si in sere si solarii, beneficiind de un succes similar cu cel obtinut la cultivarile pe teren.
In legatura cu vanzarea, aceasta nu va intampina probleme, intrucat fructele pot fi vandute repede, fara a depune mari eforturi. Iti poti deschide tu un magazin propriu sau poti comercializa produsele obtinute in diverse supermarketuri. In plus, poti profita de productie si in alt mod. De exemplu, ai putea prepara diferite siropuri, dulceturi sau gemuri din capsunile cultivate. Astfel, ai obtine venituri si din aceasta mica afacere.
Va trebui sa ai grija insa si la anumite aspect, precum sensibilitatea fructelor la diverse conditii. Spre exemplu, capsunile reprezinta fructe perisabile, deoarece contin foarte multa apa. De aceea, vor fi predispuse foarte usor la mucegaiuri sau putregaiuri. Cel mai bine ar fi sa vinzi produse cat mai repede, pentru a nu intampina o astfel de problema.
Asadar, daca va decideti sa va deschideti o afacere cu capsuni, e important sa luati in considerare toate aspectele discutate mai sus. Daca aveti ocazia, puteti discuta cu specialisti in domeniu, care va pot oferi sfaturi sigure si de incredere, pentru a descoperi toate secretele din spatele acestei idei. Mult succes!