Forta de munca, Romania vs. UE

Rata de ocupare a fortei de munca din Romania este de 58,5%, mai mare decat in Spania, Malta, Italia, Ungaria si Grecia. Datele sunt de la Eurostat.

Acest procent este unul acceptabil, insa asa cum ne-a obisnuit in mai toate statisticile europene, Romania are o serie de particularitati.

Sa le luam pe rand.
28,6% din forta de munca ocupata lucreaza in agricultura, 28,8% in industrie, 26,3% in servicii destinate pietei si 16,3% in servicii care nu sunt destinate pietei si nu sunt direct remunerate (invatamant, cultura, sanatate, administratie publica, alte servicii). Romania depaseste cu mult media europeana a persoanelor care lucreaza in agricultura (5%).

De exemplu, in Bulgaria acest procent este de 6,8%, in Ungaria de 4,8%, iar in Germania de 1,6%. Avem cei mai putin angajati din sectorul serviciilor – 43%, fata de o medie UE de aproape 70% si un maxim de 85% in Luxemburg. Romania sta bine in domeniul industriei, ponderea angajatilor fiind mai mare decat aceea de la nivel european.

Ponderea persoanelor ocupate in agricultura in totalul fortei de munca poate indica importanta sectorului in formarea PIB-ului, insa daca ne uitam mai atent la cifre observam ca are mai degraba rolul de a imbunatati statisticile.

Practic aici sunt incluse persoanele care isi lucreaza propriul pamant, fara a desfasura o activitate salariata. Astfel, 20% din forta de munca ocupata lucreaza in activitati independente, 75% din acestia fiind in agricultura (cel mai mare procent din UE). In celelalte state, majoritatea celor din domeniul activitatilor independente sunt in sectorul serviciilor.

Citeste si:  Cum obtii o finantare pentru afacerea ta?

Probabil o serie de persoane care nu se regasesc in statistici lucreaza fara a avea incheiat un contract de munca. Legislatia a fost in general mult timp favorabila angajatilor, astfel Romania are cea mai scazuta rata de contracte de munca pe perioada determinata – doar 1,5%, fata de o medie europeana de 14,1%. Probabil statisticile privind ocuparea fortei de munca din Romania reflecta mai putin activitatile sezoniere, deosebit de importante in statele dezvoltate si care pot avea de asemenea un impact bugetar pozitiv.

Statisticile reflecta in continuare atat una dintre cele mai scazute rate a somajului, dar si una dintre cele mai scazute rate de ocupare a fortei de munca.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment