Ce inseamna clasa de mijloc? Daca ar fi sa urmam defintiile consacrate, reprezinta acea patura larga a societatii formata din oameni care au un job considerant ca fiind sigur sau care au o profesie liberala, sunt posesorii unei educatii superioare, cred in dreptul de proprietate si ale caror venituri le permit un trai decent (locuinta, masina, concedii). Practic clasa de mijloc nu ar trebui sa isi faca griji pentru acoperirea cheltuielilor lunare, fara sa duca insa un trai luxos.
Ce inseamna in Romania clasa de mijloc? Probabil sa iti permiti sa iei un apartament pe credit, la care sa platesti rate zeci de ani, sa mergi la supermarket si sa pui in cos mai mult decat ai pe o lista stricta si sa iti permiti un concediu afara, chiar daca de multe ori il programezi in functie de ofertele de pret si nu dupa destinatiile exotice pe care ai vrea sa le vezi.
Evident, toate acestea au un pret si imaginea cea mai clara este aceea a coloanelor de masini din Bucuresti, de dimineata si seara, semn clar ca in general programul oamenilor nu permite si altceva in timpul saptamanii de lucru. In Bucuresti ar fi de neimaginat un program al magazinelor ca acela din alte capitale europene, pentru ca la ora 18 foarte multe persoane abia termina lucrul.
Clasa de mijloc este motorul oricarei societati si democratii moderne. Ea ar trebui sa respecte in mare, ca distributie a populatiei, clopotul lui Gauss. Exista cifre care situeaza clasa de mijloc din Romania in jurul procentului de 10% din populatie, comparativ cu SUA si Germania, in jurul a 50%, sau cu Suedia, peste 60%.
In orice tara, cu atat mai mult in Romania, obiectivul oricarei guvernari, indiferent de culoarea politica ar trebui sa fie cresterea clasei de mijloc.
Nu au cadrat cu acesta reducerea salariilor cu 25%, cum nu cadreaza nici posibilitatea supraimpozitarii salariilor mari, chiar daca teoretic ne referim doar la bugetari. Este 1000 de euro salariul care permite un trai decent? In Romania, probabil ca da, insa sa nu uitam ca preturile din Romania sunt din ce in ce mai corelate cu preturile europene, tari in care 1000 euro este o suma apropiata de salariul minim. Poate ca scopul Romaniei ar fi sa niveleze veniturile in sus si nu in jos, sa se vorbeasca mai mult de cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor si nu de cresterea acestora.
Le fel de nepotrivita mi se pare ca ar fi si masura in care statul nu ar mai directiona banii din contributii catre sistemul privat de sanatate, probabil pe principiul lasa ca cine isi permite, isi permite sa acopere si cele cateva mii de lei care veneau de la stat, inlaturandu-se dreptul individului la libera optiune.
Cred ca in Romania ar trebui sa fie studiate mai atent masurile economice si politice care sa garanteze dreptul individului la libera optiune si sa apeleze mai putin la impozitarea mai mare a unor sume care in tarile europene dezvoltate ar fi mai degraba un palier al unui salariu minim si nu o imaginea opulentei.