Euribor este aparent o afacere intre banci – un numar de banci care activeaza pe piata Euro furnizeaza cotatii despre costurile la care considera ca o banca de prim rang se poate imprumuta de la o alta banca. Datele sunt puse cap la cap de Thomson Reuters, se elimina cele mai mici si cele mai mari 15% din cotatii si se face fixingul.
Aparent toate bune si frumoase, numai ca din punctul de vedere al oamenilor impactul este foarte mare. Toti cei care au credite in euro platesc o dobanda legata de euribor. Scandalurile legate de dobanda interbancara au fost cauzate de Libor, insa se pare ca investigatii se desfasoara si in cazul dobanzii de referinta de pe piata interbancara euro.
Wall Street Journal a citat chiar surse care indicau ca fiind cercetate o serie de nume mari: Credit Agricole, Societe Generale, HSBC Holding si Deutsche Bank pentru legaturile cu Barclays, a carei implicare in manipularea mai multor rate interbancare a fost deja recunoscuta. Bancile pot face profituri frumoase din manipularea ratelor, in primul rand in urma tranzactiilor cu derivate legate de acestea.
Uniunea Europeana incearca sa impuna o legislatie mai stricta in cazul dobanzilor interbancare, iar ca modalitate de calcul se indreapta catre tranzactiile efectiv realizate in defavoarea metodei pe baza de estimari utilizata in prezent.
Problemele sunt insa multiple: tranzactiile nu sunt numeroase pe toate scadentele, iar acestea se fac la dobanzidestul de diferite, avand in vedere faptul ca unele banci sunt percepute a avea un risc mult mai mare (ganditi-va doar la bancile din state din zona euro puternic afectate de criza datoriilor suverane). O astfel de metoda poate avea ca rezultat o crestere a Euribor, cu efecte negative asupra finantarii economiei.
Deocamdata, o serie de banci acuza riscurile de imagine pe care le poate aduce implicarea in investigatii legate de manipularea indicelui, costurile mai mari impuse de proiectele de legislatie, sau se rezuma la a afirma diplomatic ca imprumuturile interbancare nu sunt o linie importanta de business pentru ele.
Din panelul de 44 de banci au ramas 39 prin retragerea DakaBank Group, Citigroup, Bayerische Landesbank, Rabobank si Raiffeisen Bank International.
Un numar mai mic de banci nu poate decat sa afecteze credibilitatea dobanzii de referinta, susceptibila a fi mai usor de manipulat.
Este de vazut daca alte banci vor parasi panelul celor care contribuie la calculul dobanzii de referinta, sau va fi nevoie de interventia Comisiei Europene pentru a impune participarea la aceasta.