Despre fondurile europene se vorbeste extrem de mult, ele putand reprezenta un resort al cresterii economice in Romania, mai ales in contextul reducerii investitiilor externe.
Cu ajutorul unui expert in domeniu, caruia ii multumesc, mi-am propus sa clarificam cateva concepte de baza.
Politica de coeziune si dezvoltare regionala este una din politicile cele mai importante si complexe politici ale Uniunii Europene, datorita obiectivului sau de reducere a disparitatilor economice si sociale existente intre diversele regiuni ale Europei. Politica de dezvoltare regionala se bazează in principal pe solidaritate financiara, adica pe redistribuirea unei parti din bugetul comunitar realizat prin contributia Statelor Membre catre regiunile si grupurile sociale mai putin prospere. Necesitatea dezvoltarii unei politici de coeziune isi are originea in decalajele interne intre zone geografice distincte din Uniunea Europeana.
Instrumentele structurale ale UE sunt: Fondul Social European (FSE), Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDS) si Fondul de Coeziune (FC), acestea fiind coordonate cu Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit (FEP). Instrumentele structurale reprezinta o treime din bugetul total al UE.
Fondul European de Dezvoltarea Regionala este principalul instrument al politicii regionale a Uniunii Europene. Contribuie la promovarea dezvoltării si ajustarii structurale a regiunilor a caror dezvoltare este ramasa in urma si sprijinirea reconversiei economice si sociale pentru zone care se confrunta cu dificultati structurale. Poate finanta proiecte de infrastructura, investitii care creeaza locuri de munca, proiecte de dezvoltare locala si ajutor pentru intreprinderi mici si mijlocii. Rata maxima de interventie comunitara este de 85%.
Fondul Social European promoveaza imbunatatirea oportunitatilor de angajare a fortei de munca pentru someri si grupuri dezavantajate prin cresterea mobilitatii lor, facilitarea adaptarii lor la schimbarile industriale, prin masuri de instruire si sisteme de ajutor pentru recrutare.
Fondul de Coeziune ajuta statele membre cu un produs national brut (PNB) pe cap de locuitor de mai putin de 90% din media comunitara sa-si reduca diferentele dintre nivelurile de dezvoltare economica si sociala si sa-si stabilizeze economiile.
Accesarea efectiva a instrumentelor structurale are loc prin intermediul Programelor Operationale, elaborate de diferite ministere.