Doua Mentalitati Diferite cand vine vorba de Bani

Atunci cand vine vorba de bani si de finantele personale, majoritatea se gandesc in termenii venit vs. cheltuieli. Cat castiga pe luna si cat cheltuie pe luna, sunt cam singurele repere dupa care se orienteaza marea majoritate.

Insa o mica parte, privesc lucrurile cu totul altfel, cu o mentalitate financiara superioara celei care raporteaza totul la venituri si cheltuieli. Acestia pun accentul pe valoarea acumulata, bunurile active sau averea detinuta si nu pe venituri si cheltuieli. Iata in ce consta diferenta dintre aceste doua mentalitati financiare diferite:

Daca ne bazam doar pe venit vs. cheltuieli nu facem decat sa batem pasul pe loc, sa nu avem o viziune de ansamblu. Daca ai un venit mare si cheltuieli mari, nu vorbim de nicio evolutie financiara ci in cel mai bun caz de o stagnare.

Pentru cei cu mentalitatea venit vs. cheltuieli totul se invarte intr-un cerc vicios, castiga mai mult, cheltuie mai mult si astfel o iau mereu de la zero, in fiecare luna.

In schimb cei care vad banii si finantele personale prin prisma valorii nete detinute, pun accentul pe acumularea averii, pe cat le ramane lor din venit. Astfel pot avea clara inaintea ochilor evolutia lor financiara luna de luna.

Poate unii vor fi nedumeriti de sintagma de mai sus “cat le ramane lor din venit” si se vor intreba daca nu tot venitul unei persoane este al ei. Ei bine nu, pentru majoritatea dintre noi venitul pleaca asa cum vine, ni se scurge printre degete la plata utilitatilor, hranei, datoriilor, etc. si luna de luna o luam de la capat.

Citeste si:  Trucuri eficiente pentru a economisi bani

In schimb pentru cei care pun accentul pe valoarea neta, pe portofoliul unei persoane, o parte din venit le ramane lor pentru totdeauna (prin inventitii).

Investind o parte din venit si construind mereu, luna de luna un portofoliu propriu, nu doar ca o parte din bani ne vor ramane noua pentru totdeauna dar vor munci pentru noi, vor aduce la randul lor alti bani si ne pot ajuta sa iesim din cercul vicios in care totul se rezuma la venit lunar – cheltuieli lunare, o formula care de cele mai multe ori ne da un rezultat aproape de zero.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment