Cum sa-ti cresti economiile

Internetul  este plin de idei despre economisire.
Este foarte bine daca reusesti sa urmezi cel putin cateva din urmatoarele 10 sfaturi de economisire:
– pune de-o parte o anumita suma lunar, dupa ce ti-ai platit toare facturile si ratele;
–  fa cumparaturile mai ales in perioada de reduceri, caci un televizor nou mai poate astepta cateva luni pana il gasesti la un super pret;
– renunta la cheltuielile inutile (ia-ti mancare de acasa, sau incearca sa bei mai putine cafele in oras);
– incearca sa iti faci un buget, in care sa iti planifici cheltuielile;
– fii atent la cheltuielile cu utilitatile;
– cand mergi la supermarket incearca sa respecti lista de cumparaturi;
– plateste facturile prin internet banking, plata cash la banca a inceput sa se comisioneze destul de mult;
– utilizeaza transportul in comun, mai ales daca te afli aproape de o statie de metrou, sau daca drumul la birou este de doar cateva statii de autobuz;
– nu cumpara pe credit bunuri pentru care poti strange banii in doar cateva luni, sau foloseste cardurile de cumparaturi fara dobanda si ramburseaza la timp ratele;
– planifica-ti concediile din timp si fa rezervari cu discount.
Parca prea multe cerinte, sa le respecti pe toate poate deveni obositor, caci o persoana nu actioneaza numai ca un calculator, planificat in toate amanuntele.
Ce mi se pare ciudat este ca in Romania se vorbeste prea putin despre investitii, caci degeaba reusesti tu sa economisesti o suma mica de bani daca nu vezi ce avantaje iti poate aduce asta.
Poate ar trebui sa iei in calcul ca lunar sa investesti o anumita suma in fondurile de investitii, sau chiar la bursa. E adevarat, investitiile la bursa sunt mai riscante decat depozitele bancare, poti sa pierzi o parte din bani, dar poti sa si castigi mult mai mult decat dobanda. Bursa nu este chiar o loterie, asa cum se vehiculeaza, mai ales daca esti atent la mersul economiei, pietele internationale si la companiile la care cumperi actiuni.
Cei din vest, care au descoperit bursa de zeci de ani, spun ca ponderea actiunilor in portofoliul individual trebuie sa fie ridicata mai ales in cazul tinerilor si sa scada odata cu varsta. Poate sa fie o regula de genul ponderea actiunilor = 100% – varsta, adica daca ai 30 de ani sa detii 70% din bani in actiuni, 40 de ani 60% si tot asa.
Poti sa fii mai conservator si sa ai o alocare mai mica. Inainte sa investesti tine cont de o regula de aur – nu investi pe bursa banii de care ai nevoie pentru cheltuielile curente.
Voi ati investit pe bursa?
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment