Sfaturi pentru finantarea unui proiect

In functie de caracteristicile proiectului, de ambitia si de situatia ta financiara, finantarea unui proiect va rezulta din mai multe surse de finantare. Insa, inainte de a te aventura in cautari, urmeaza aceste sfaturi.

Nu iti sub-evalua nevoile financiare. Creatorii au cel mai adesea tendinta de a subestima nevoile pentru a evita o indatorare prea mare. Nu trebuie sa cazi si tu in aceasta capcana. In realitate, o buna evaluare a nevoilor tale va avea drept efect securizarea demararii proiectului si activitatii anticipand eventualul buget necesar si de care te vei folosi in mod ineviabil, credibilizarea dosarului vis-a-vis de un finantator si facilitarea obtinerii finantarii.

Te-ai gandit la tot ?

  • la investitiile de realizat pentru a produce, a gestiona, comunica, vinde ?
  • la stocurile de constituit ?
  • la depozitele de garantie de varsat ?
  • la trezoreria de inceput, necesara precum chirie, asigurare, actiuni comerciale, achizitionare de mobilier, taxe de deplasare, salarii, electricitate ;

Fa-ti timp sa intelegi unele notiuni esentiale

Fonduri proprii. In mod general, se identifica prin fonduri proprii capitalurile de care dispune compania ta. Acestea sunt fie aduse de tine si de asociatii tai, fie de catre activitatea economica a companiei.

Recurgerea la investitori. Daca capitalele proprii sunt insuficiente pentru inceperea unui proiect, pentru infiintarea unei companii, ai posibilitatea de a apela la investitori exteriori, publici sau privati care isi vor aduce contributia la capitalul societatii tale. Acest lucru permite alimentarea fondurilor proprii.

Citeste si:  Doar 2 mld. de dolari

Indatorare. In functie de caracteristicile proiectului si in functie de ambitia acestuia, poti solicita un imprumut bancar sau sa te adresezi unei institutii financiare nebancare pentru un imprumut rapid. In majoritatea din cazuri, bancile aleg sa finanteze ceea ce este durabil (investitiile). Poti solicita un imprumut si prin intermediul unei platforme crowdlending.

Inainte de a contacta finantatorii, pune toate sansele de partea ta. In general, un proiect bine pregatit, coerent si ambitios va avea toate sansele sa obtina o finantare. Pregateste intalnirea cu finantatorii cu ajutorul unui consilier financiar, asa vei avea mai multe sanse de reusita. Din contra, prezentarea unui plan de finantare dezechilibrat, cu putine elemente convingatoare nu prezinta garantii suficiente pentru a seduce un bancher.

Identifica toate sursele de finantare adaptate proiectului tau. Sursele de finantare sunt numeroase si urmeaza logica expusa mai sus. Finantarea fondurilor proprii (capitaluri de plecare), intarirea fondurilor proprii, deschizand capitalul pentru investitori si recurgerea la indatorare daca este cazul.

Alege cei mai potriviti finantatori. Chiar daca orice sursa de bani este mai mult decat binevenita pentru afacerea ta, recomandarea specialistilor este aceea de a selecta cei mai potriviti finantatori pentru proiectul tau. Numerosi sunt antreprenorii care considera ca cea mai buna sursa de finantare este familia si prietenii insa se pot lovi de un refuz din partea acestora. Altii se gandesc sa atraga surse de finantare nerambursabile dar constata in cele din urma ca nu exista programe care sa finanteze ideea lor de afacere. De aceea, este esential sa se identifice cei mai buni finantatori pentru afacere inca de la inceput.

Citeste si:  Va continua deprecierea leului?
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment