Despre situatia economiei UE

Prima parte a anului a fost una optimista, cel putin pentru investitorii de pe pietele financiare. Nu a existat o publicatie internationala financiara in care sa nu vezi declaratii ale unor investitori exuberanti.
Totusi, care este situatia economica in tarile Uniunii Europene? Am adunat cateva date de la Eurostat.

In zona euro, rata somajului a atins in luna ianuarie un nou maxim istoric – 11,9%., cu 27% in Grecia, 26,2% in Spania si 17,6% in Portugalia.

Rata ridicata a somajului indica o lipsa a relansarii economiei si creaza premisele unor miscari sociale. Mai mult, o rata a somajului ridicata pune presiune asupra deficitelor bugetare, prin cheltuielile ridicate pentru asistenta acestor persoane si prin scaderea incasarilor bugetare.

In ceea ce priveste evolutia PIB, anul trecut a fost din nou unul de scadere economica, in trimestrul IV 2012 PIB fiind mai mic comparativ cu cel din trimestru IV 2011 cu 0,6% in zona euro si 0,5% in UE27.

Datoria publica se situa in al treilea trimestru al anului 2012 la un nivel de 90% din PIB in tarile din zona euro, respectiv 85,1% la nivelul intregii Uniuni Europene. E suficient sa mentionam ca in acelasi trimestru al anului 2012 datele erau 86,8% si 81,5%. Asadar si la acest capitol trendul este unul negativ, desi s-au facut eforturi pentru administrarea acestui aspect. In 2007, la nivelul UE, datoria publica se situa la nivelul a 59% din PIB.

Citeste si:  Cum sa economisesti pentru o casa

Nu avem datele referitoare la deficitele bugetare din 2012, cele din 2011 indicand o reducere fata de anul anterior.

Nivelul deficitului bugetar per ansamblul UE – 4,4% era totusi aproape dublu fata de cel din 2008.

Datele macroeconomice nu indica deocamdata o stabilizare. Chiar si Angela Merkel accepta ca UE nu a descoperit deocamdata resorturile unei noi cresteri economice. Scaderea volatilitatii pietelor financiare si stabilizarea costurilor datoriilor suverane se datoreaza in primul rand interventiilor ECB si nu economiei.

Recentele alegeri din Italia si rezultatele ceva mai vechi ale celor din Franta, precum si nemultumirile sociale din Grecia si Spania par a orienta UE catre un nou model bugetar, mai permisiv, calea austeritatii neaducand inca rezultatele scontate.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment