Cum să scapi de datorii

Pentru mulți datoriile reprezintă ceva firesc, cu un termen de rambursare îndelungat. Intră în cheltuielile lunare și le simți ca făcând parte din bugetul tău. Totuși – cât de atent te-ai uitat la un grafic de rambursare? Ai văzut cât de mult plătești dobânda la un credit pe termen lung?

O mare perioadă sumele plătite constau mai ales din dobândă și comisioane de administrare, creditul în sine scăzând foarte puțin. Oare ce ai fi putut să faci cu acei bani? E simplu – să îi pui să lucreze pentru tine, să faci investiții, să poți să îți permiți la un moment dat concedii în destinații exotice sau achiziții mai importante.

Am văzut pe multe bloguri din afară exemple de oameni care au reușit să scape de datorii mult mai repede decât se gândeau inițial. Aceasta presupune câțiva pași pe care să îi urmezi cu consecventă:

1. Fixează-ți ca obiectiv rambursarea datoriilor, conștientizează-l și asumă-l ca pe o prioritate. Abia atunci vei simți satisfacțiile unor plăți anticipate ale creditelor. Gândește-te că recompensele tale vor fi multe, odată ce banii care i-ai fi plătit în mod normal la bancă vor rămâne în cotul tău.

2. Nu mai face alte datorii. Sper că nu obișnuiești să cumperi prin intermediul descoperitului de cont de la un card de credit, dar dacă o faci renunță la acest obicei. Evită ca în această perioadă să faci noi credite, vei avea senzația că acestea sunt un bulgăre care nu poate fi stopat, devenind nu numai un convenient material, dar și un prag peste care vei avea senzația că nu poți trece oricât de chibzuit ai fi.

Citeste si:  Munceste si Calatoreste

3. Administrează-ți foarte bine cheltuielile. Fă un buget lunar și încearcă să reduci cât mai mult cheltuielile variabile. Nu merge la cumpărături fără o listă pregătită, încearcă să reduci costul anumitor servicii pe care nu le utilizezi îndeajuns (canale extra la cablu, telefonie mobilă etc.), nu cumpăra cu orice ocazie în care magazinele online sau fizice anunță reduceri, pentru că vei dobândi multe lucruri care deși mai ieftine ajung să te coste mai mult, fără să le folosești pe toate. Ai nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte la sfârșit de sezon? E util să achiziționezi atunci, dar doar dacă ești sigur că le vei folosi și la anul, nu doar pentru că sunt ieftine.

Odată ce vei rambursa anticipat din ce în ce mai mulți bani, munca îți va deveni mai ușoară, costurile fixe legate de rate scăzând.

4. Încearcă să câștigi mai mult. Nu spun că trebuie să lucrezi non-stop și să îți iei joburi suplimentare. Abordează mai degrabă veniturile pasive.

Voi încercați să scăpați de datorii? Ce metode utilizați?

Related Posts

Add Comment