Cum putem economisi si sa ne tinem sub control cheltuielile

Pentru a ne asigura ca in momentul in care ajungem la pensionare avem un trai fericit si linistit sau pentru a fi siguri ca putem trece cu mai mare usurinta peste o perioada mai grea atunci cand aceasta survine, ar fi mai bine sa fim cumpatati cu banii. Stim ca acest lucru nu este intotdeauna usor dar macar putem incerca, nu-i asa?

O rezerva financiara constituie o garantie care, in momente de rascruce poate fi esentiala. Insa cum am putea economisi, ce trebuie sa facem pentru a reusi acest lucru si ce trebuie sa evitam atunci cand vine vorba de cheltuieli?

In primul si in primul rand, daca vrei sa economisesti bani trebuie sa realizam un buget personal, fie pe un carnetel, fie folosind o aplicatie special conceputa pentru smartphone. Spre exemplu, folosirea cardului pentru plati este de mare ajutor deoarece astfel putem urmari in deplina siguranta, chiar si de pe mobil sau de pe calculator, toate cheltuielile dintr-un anumit interval de timp.

Inainte de a incepe propriu zis sa economisim bani, trebuie sa realizam un mini-audit financiar, pentru a vedea exact ce venituri si ce cheltuieli avem in fiecare luna. Astfel, vom vedea mai clar pe ce se duc practic banii, cat cheltuim la cumparaturi, pe taxi, daca si cat de des facem cumparaturi inutile. Urmatorul pas este acela de a reduce cheltuielile care nu sunt atat de necesare si sa construim un plan de economisire – de pilda, sa punem deoparte 100 sau 200-300  de lei lunar, de preferat intr-un cont de economii.

Citeste si:  Cat mai creste leul?

Pentru administrarea eficienta a banilor, se recomanda  sa urmam regula 50/20/30: adica 50% din venit sa distribuim catre cheltuielile necesare traiului zilnic (chirie, mancare etc.), 20% sa directionam spre investitii sau contul de economii, iar 30% putem  aloca pentru activitati recreaționale sau obiecte pe care ni le dorim (masina, telefon, etc).

 

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment