Să avem mai mulți bani la dispoziție, pentru o investiție majoră sau pentru asigurarea sumelor necesare la pensionare sau să obținem independența financiară într-un orizont previzibil sunt obiectivele tuturor celor pasionați de finanțele personale.
Pornind de la aceste obiective, agreate de toată lumea, intervin mijloacele de realizare, care nasc controverse și soluții opuse, toate argumentate logic și chiar prin calcule matematice.
Să economisim mai mult este soluția?
Ca să economisim mai mult trebuie să parcurgem câțiva pași aparenți simpli, pornind de la un buget lunar pe care să îl respectăm și de la fixarea unei ținte de economisire lunară. Am vorbit de câteva metode simple de economisire, însă să ajungi la o rată de economisire lunară de 50% poate presupune mult mai mult, frugalitate dusă la extrem.
Nu cred că banii sunt un scop în sine și ajungi să te privezi de multe plăceri, cu care nu te întâlnești tot timpul. La 20 de ani vrei să trăiești experiențele pe care nu le mai poți avea mai târziu și tot așa, fiecare vârstă cu plăcerile ei. Nu merită să privești în urmă și să vezi că ai pierdut unele lucruri doar datorită economisirii extreme.
Este mai bine să câștigăm mai mult?
Evident, întotdeauna pare mult mai ușor, dar să vedem ce înseamnă să câștigi mai mult:
– să promovezi sau să îți schimbi jobul ( să stai ore întregi peste program devenind în cele din urmă o normalitate);
– să investești;
– să faci o afacere;
– să obții venituri pasive.
Sună bine, nu? DAR – toate metodele au un grad ridicat de relativitate. În plus cred că putem vorbi cu toții din propria experiență – cu cât am câștigat mai mult am cheltuit mai mult, nu ne-am putut lipsi ușor de lucruri la care înainte nu aveam acces, dar care intră în obișnuința cotidiană. Am văzut oameni care câștigă 2000 lei lunar și reușesc să economisească, așa cum am cunoscut persoane care la câștiguri de 3 sau 4 ori mai mari trăiau cu banii de la un salariu la altul.
Cum am reușit să fim fericiți în perioada studenției cu câteva sute de lei lunar? E o întrebare la care ar trebui să medităm mai des și o vom face aici pe blog, pentru că obiceiurile de cheltuială în care intrăm sunt de multe ori justificate doar de impuls sau dorința de relaxare și pot fi ușor evitate.
Cred însă că cele două nu se exclud și nici una nu reprezintă în sine soluția. Doar economisind vei strânge niște bani, dar cu ce efort, iar în plus fii sigur că nu vei deveni bogat doar din atât. Dacă ai câștiga mai mult și ți-ai păstra nivelul cheltuielilor constant ar fi un compromis acceptabil, însă întotdeauna mai mult devine prea puțin, așa că ar fi perfect dacă am reuși să realizăm un buget echilibrat, să economisim cel puțin 25% din venituri pe care să le investim în permanență. Așa cum se știe – banii trebuie să lucreze pentru noi.
Voi ce credeți? Care este cea mai bună soluție?