Sunt destui oameni care fie nu pot, fie nu sunt interesati sa economiseasca consecvent 1-2% din venitul lunar.
Esti obisnuit sa platesti facturi la utilitati, taxe si impozite. Majoritatea platim lunar o altfel de contributie, pe care in general o ignoram, dar daca ar fi sa o urmarim atent am observa ca se aduna ceva bani in timpul unui an – comisioanele bancare.
Fiindca suntem o tara civilizata, circuitul banilor ar trebui sa devina din ce in ce mai mult unul preponderent electronic – prin carduri bancare sau viramente bancare.
Esti salariat? Cu siguranta ai un card pe care iti primesti banii.
De aici incolo incep comisioanele, unele justificate prin prisma cheltuielilor bancilor, altele amintind mai degraba de o strategie ampla de dezvoltare bancare – mica ciupeala. Primesti bani in cont? Atunci de ce sa nu vada si banca 1-2 lei acolo, ca doar sistemul ei electronic munceste din greu pentru asta.
Am adunat comisioanele percepute persoanelor fizice de cateva din cele mai mari banci. Comisioanele pentru viramente sunt cele aferente operatiunilor derulate prin internet banking (care costa si el cativa lei pe luna), pentru ca daca vrei sa irosesti timpul functionarilor bancari si sa completezi ordinul de plata la ghiseu, te va costa mai scump.
Datele din tabel nu sunt complete, informatiile de pe site-ul unora dintre banci sunt mai dificil de centralizat, e indicat sa te adresezi bancilor pentru detalii suplimentare, dar sunt suficiente pentru a-ti forma o impresie.
Asadar platesti 3-4 lei lunar doar pentru administrarea contului curent si a cardului. Vrei internet banking? Mai adauga 3 lei. Primesti bani in cont? In general un leu e al bancii. Inca vreo doi lei te costa lunar retragerea de la bancomat si interogarea soldului. 10 lei pe luna la banca, adica 1% dintr-un salariu de 1000 lei. Proportia de minim 1% se pastreaza si pentru un salariu de 1500 lei, mai ales daca faci si o plata interbancara.
Ce solutii ai? Nu foarte multe – e de preferat sa faci majoritatea platilor cu cardul, sa retragi bani de la ATM si nu de la ghiseu si sa iti reduci la minimum aceste retrageri.
Odata cu reducerea semnificativa a creditelor acordate, comisioanele bancare sunt o sursa stabila de venituri pentru banci.