Ce se intampla in continuare cu Cipru?

Parlamentarii ciprioti au respins programul de masuri propus de Uniunea Europeana. Este prima data cand o tara din zona Euro nu este de acord cu masurile propuse in schimbul pachetului de salvare financiara.Partea proasta este ca momentan nu s-a pus nimic in loc.

Cipru incearca sa mearga pe mai multe planuri: apelaza la Moscova pentru prelungirea termenelor de rambursare ale celor 2,5 mld. de euro deja acordate si pentru un imprumut suplimentar de 5 mld. Rusia poate fi tentata sa suplimenteze ajutorul financiar din doua considerente: cetateni si firme rusesti detin 25% din depozitele de la bancile din Cipru, urmand a fi puternic afectati de un potential default, iar acesti cetateni nu cred ca sunt chiar oameni obisnuiti, Cipru fiind folosit ca baza de operatiuni de o serie de firme europene, atat pentru impozitele scazute, cat si pentru transparenta mai scazuta de care dau dovada unele firme stabilite acolo.

In al doilea rand, Rusia poate avea si un interes geostrategic, rezervele de gaz care pot fi exploatate confirmandu-i odata in plus suprematia in domeniu asupra Uniunii Europene.

In al doilea rand, Cipru cauta in continuare solutii privind identificarea unor noi surse pentru cele 5,8 mld. euro care ar fi trebuit sa fie obtinute din taxele pe depozitele bancare. Solutia discutata a impozitarii doar a depozitelor mai mari de 100000 euro nu este inca abandonata.

Citeste si:  Euribor in piedere de credibilitate

Va amintiti cate discutii legate de finantarea Greciei au fost? Cum grecii nu si-ar fi atins tintele negociate de deficit, iar reducerile de cheltuieli nu ar fi fost la nivelul celor acceptate? Nu s-a mai mers pe aceasta linie. UE a preferat sa accepte mai multe compromisuri, ca pret al mentinerii integritatii zonei euro. Tocmai aceasta incapatanare poate fi cea care sa coste Uniunea Europeana, pentru ca se pare ca trebuie sa mearga mai departe pe linia concesiilor, odata ce parasirea zonei de catre unele tari a devenit deja un tabu.

La randul sau Cipru va marsa in continuare pe intelegerea UE. Pusi in fata faptului implinit oficialii europeni par a deveni mai flexibili. Cu spectrul extinderii crizei asupra randamentelor obligatiunilor unor tari ca Spania si Italia, UE va face probabil un nou compromis.

Indiferent de rezultatul negocierilor, economia cipriota va fi lovita. Increderea in sistemul bancar a fost puternic afectata, singura necunoscuta parand a fi valoarea capitalurilor care vor pleca. Fara sustinerea ECB, bancile cipriote se vor confrunta cu o problema majora de lichiditate, iar pentru obtinerea acestei sustineri este nevoie tocmai de un nou acord cu UE.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment