Prin intermediul Fondului de coeziune se investeste suma de 110,5 milioane de euro in distributia apei potabile si in reteaua de colectare a apelor reziduale din regiunea de nord-vest a tarii, mai exact Turda-Campia Turzii. Acest lucru se arata intr-un comunicat publicat de Comisia Europeana pe data de 6 iunie.
Corina Cretu, comisarul pentru politica regionala, a semnat finantarea pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in regiune Turda-Campia Turzii, proiect menit sa le asigure locuitorilor din partea de sud a judetului Cluj accesul la servicii de canalizare si apa, prin intermediul modernizarii si extinderii infrastructurii existente.
Acest proiect major si ambitios face parte din Programul Operational Infrastructura Mare si urmeaza sa beneficieze de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de peste 110 de milioane de euro, prin intermediul Fondului de Coeziune.
Acest proiect va fi implementat in 13 localitati din judetul Cluj, reunite in cadrul unei asociatii care poarta numele de Asociatia de dezvoltare intercomunitara Apa Vaii Ariesului si vine ca o continuare a investitiilor facute din bani europeni in perioada 2007-2013 in reteaua de canalizare si de apa din aceasta parte a judetului.
Acest proiect prevede reabilitarea a numai putin 140 de kilometri din lungimea actualei retele de transport al apei dar si extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. In privinta sistemului de canalizare, se prevede reabilitarea actualei retele pe o lungime de aproximativ 48 de kilometri, extinderea sa cu numai putin de 130 de kilometri si construirea unui numar de 48 de statii noi de pompare si extinderea a doua statii de tratare a apei uzate.
Proiectul se va implementa pana la sfarsitul anului 2023 si va contribui la mentinerea unui mediu inconjurator mai curat, menit sa asigure sanatatea locuitorilor si sa previna deversarile de apa uzata din reteaua de stocare si distributie.