Ce sunt trigliceridele și ce rol joacă acestea?

Dacă îți monitorizezi tensiunea arterială și nivelul colesterolului, atunci ar trebui să iei în considerare și valorile trigliceridelor.

Așa cum tensiunea arterială sau colesterolul pot afecta sănătatea atunci când sunt peste limite normale, la fel și nivelul crescut al trigliceridelor ar putea crește riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt grăsimi (lipide) care se găsesc în sânge.

În urma consumului de alimente, corpul convertește orice calorie care nu este necesară în acel moment în trigliceride, pentru a le folosi mai târziu.

Aceste trigliceride sunt depozitate în celule adipoase (adipocite) și dacă nu sunt folosite de corp ca sursă de energie, nivelul acestora poate crește și, odată cu el, și riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni.

Ce rol au trigliceridele în organism?

Acest tip de grăsime reprezintă o sursă importantă de energie pentru corp. Este estimat că o trigliceridă conține o cantitate dublă de energie, comparativ cu proteinele și carbohidrații obținuți din alimentație.

Rolul trigliceridelor este de a stoca energia și de a o oferi corpului mai târziu, după ce au fost epuizate toate celelalte surse. Fără aceste grăsimi, organismul ar avea constant un nivel scăzut de energie și ar necesita un consum neîntrerupt de alimente.

Citeste si:  3 sfaturi pentru alegerea serviciilor stomatologice potrivite

Cu toate acestea, dacă organismul nu reușește să folosească trigliceridele stocate din cauza consumului frecvent de alimente, atunci aceste grăsimi vor continua să crească și să se acumuleze, problema numindu-se hipertrigliceridemie.

Probleme asociate cu un nivel ridicat de trigliceride

Nivelul crescut de trigliceride poate contribui la îngustarea vaselor de sânge și la inflamarea acută a unor organe cum ar fi pancreasul. Cele mai cunoscute probleme de acest tip includ:

Ateroscleroza

Ateroscleroza apare atunci când arterele se îngustează din cauza acumulării de grăsimi, calciu, colesterol și alte substanțe, fapt care întrerupe circulația sangvină către diferite organe.

De cele mai multe ori, această problemă apare în rândul persoanelor vârstnice, însă acumularea grăsimilor sau a plăcilor de aterom poate începe încă din adolescență.

În unele cazuri simptomele aterosclerozei nu sunt evidente până când nu se rupe o placă de aterom sau este blocată semnificativ circulația sângelui către un organ.

Odată cu apariția aterosclerozei, crește și riscul de dezvoltare a infarctului de miocard și a accidentului vascular cerebral.

Infarctul de miocard

Infarctul de miocard reprezintă o urgență medicală, caracterizată prin întreruperea circulației sangvine către inimă din cauza blocării unei artere.

Această blocare a circulației sangvine este cauzată de cele mai multe ori de îngustarea vaselor de sânge (ateroscleroza).

Simptomele infarctului de miocard pot include durere în piept care iradiază spre braț, gât și maxilar, stare de amețeală și respirație îngreunată.

Citeste si:  Husqvarna 701 Enduro: un dual sport bike pe care te poți baza în orice situație

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezintă o altă urgență medicală, care apare atunci când circulația sangvină către creier este întreruptă, fapt care duce la moartea neuronilor.

Simptomele principale ale acestei probleme au de-a face cu:

  • Fața – persoana afectată având probleme cu mișcarea ambelor părți ale feței;
  • Brațele – incapacitatea persoanei afectate de a ridica ambele brațe la același nivel;
  • Comunicarea – persoana afectată putând prezenta tulburări de vorbire.

Pancreas inflamat sau pancreatita

Pancreatita este o inflamație a pancreasului care poate fi acută sau cronică. Cauzele acestei probleme pot include nivelul ridicat de trigliceride, obezitatea și anumite infecții.

Această afecțiune trebuie tratată cât mai rapid, deoarece complicațiile ei pot duce la insuficiență renală, probleme respiratorii, infecții, diabet sau cancer pancreatic.

Simptomele pancreatitei includ:

  • Durere abdominală care poate iradia spre spate;
  • Febră;
  • Stare de greață și vărsături.

Pe lângă aceste afecțiuni specifice, nivelul ridicat de trigliceride poate semnala și prezența altor probleme de sănătate cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic sau hipotiroidismul.

Întrucât aceste lipide pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, este important să verifici regulat dacă ai valori normale ale trigliceridelor, pentru a putea acționa din timp dacă există orice abatere de la normal.

Discută cu medicul tău de familie despre efectuarea unui profil lipidic, adică analize care verifică atât colesterolul „bun” și „rău” cât și valorile trigliceridelor, pentru a fi la curent cu sănătatea arterelor tale.

Citeste si:  Acordați o atenție suficient de mare îngrijirii cuticulelor?
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment