În ce să investești banii?

Dispui de o sumă de 5000 – 10000 euro și te gândești ce să faci cu ea? Băncile oferă dobânzi din ce în ce mai mici și deja nu mai reprezintă o soluție.

Cum ar trebui să procedezi?

Ai nevoie de o parte din bani într-un timp scurt?
Dacă ai nevoie de o parte din bani peste câteva luni, cel mai bine ar fi să îi ții la bancă. Chiar și fără această necesitate ar trebui să păstrezi la bancă undeva între 30-40% din sumă. Așa esti sigur că îi vei retrage rapid pentru orice fel de cheltuială și că nu vei avea nevoie de ei atunci când activele în care i-ai plasat înregistrează o scădere a prețului pieței.

Ce faci cu restul de 60% din bani?
Ar fi cazul să începi să investești. Poți să mergi la bursă, dar pentru 2000-3000 de euro ar trebui să depui prea mult efort să îți urmărești investiția. Cel mai indicat ar fi să îi plasezi în fonduri deschise de investiții. Dacă vrei să câștigi mai mult, dar ești și pregătit să suporți și o eventuală pierdere a unei părți din sumă, alege fondurile de acțiuni. Mai puțin riscante sunt fondurile mixte, fondurile monetare și cele de obligațiuni.

Dacă suma ta disponibilă este mai mare și îți planifici un plasament pe termen mai lung mergi la un broker și deschide-ți un cont de tranzacționare. Va fi foarte plăcut să urmărești online evoluția portofoliului tău. În plus investițiile în acțiuni sunt foarte lichide, poți oricând să le vinzi și să îți retragi banii. Mai mult, dacă alegi acțiuni ale unor companii cu o politică de dividende constantă, poți să încasezi bani anual ca urmare a acestui plasament.

Citeste si:  Investiții cu risc scăzut

Dacă nu iubești deloc riscul și te mulțumești cu câștiguri mai mici, dar sigure, titlurile de stat sunt o soluție foarte bună.

Eu cred că deprinderea noțiunilor de bază despre investiții devine o necesitate pentru oricine, iar înmulțirea banilor e cel puțin la fel de importantă ca economisirea lor.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment