Procentul din venituri care ar trebui economisit naște numeroase dezbateri. Chiar și atunci când am vorbit de bugetul echilibrat și de regula 50-30-20%, în care 20% este targetul lunar acordat economisirii, Iulia a spus că acesta poate diferi de la o lună la alta destul de mult.
Este adevărat, sunt luni în care ai nevoie de mai mulți bani, iar altele în care îți poți permite să economisești poate și jumătate din salariu. Eu cred că importantă ar fi predictibilitatea, ca în orice construcție bugetară făcută ca la carte. Predictibilitatea naște și automatismele, face totul mult mai simplu și firesc.
Cum poți obține această predictibilitate? Destul de simplu: formeză-ți acel fond de rezervă la care să apelezi când e nevoie, încearcă să bugetezi din timp cheltuielile mai mari și să economisești lunar pentru ele (concediu etc.) și nu uita să te plătești pe tine prima dată. Am mai vorbit despre asta – ia de la începutul lunii banii destinați economisirii și fă-ți un depozit pe termen lung, sau mută-i în fonduri sau în portofoliul de acțiuni, undeva unde să nu îți fie la îndemână.
Pentru cheltuielile curente au mici trucuri aparent banale, dar foarte utile: plata cash la magazine, mai ales la aprovizionarea periodică, comanda online care te ferește de ispite, sau de ce nu chiar un card special de cumpărături în care să virezi banii programați pentru așa ceva la început de lună (vă spun că funcționează, nu vă uitați la cei câțiva lei comision de administrare a unui nou card). Totuși cel mai mare impact asupra economisirii îl au creditele mari, așa că nu îți face credite de nevoi personale sau imobiliare mai mari de 30% din veniturile tale lunare. Am mai vorbit despre asta, ar fi interesant ca aceste reguli să intre în reflexul românilor.
Tind să cred că 20% e un procent optim de economisire, dar trebuie să fim realiști – la majoritatea salariilor mici din România nu e ușor de atins, căci banii merg către nevoile curente. Totuși orice ban economisit contează pe termen lung și vom arăta asta într-un alt articol.
Suma economisită nu depinde doar de nivelul salariului ci și de obiectivele pe care ți le fixezi – o achiziție mai scumpă, sau mai ales fixarea unui obiectiv ca independența financiară necesită chiar o rată de economisire mult peste cei 20%.
Voi aveți un procent stabilit pe care îl economisiți? Care e strategia voastră?