Când ai de ales între atât de multe branduri de scule e greu să alegi unul singur. Mai importante decât brandul în sine sunt de fapt ce buget ai la dispoziție și la ce tip de lucrare vrei sa folosești uneltele. Să le luăm pe rând:
- Bugetul și tipul de lucrare sunt în strânsă legătură și, cel mai important, trebuie să reflecte realitatea: degeaba vrei să îți achiziționezi o mașină de găurit și înșurubat Festool, dar ai buget de câteva sute de lei și nici măcar nu ai nevoie să o folosești zilnic, dar vrei doar să ai și tu o bormașină în casă, clar nu este cea mai bună idee să faci o asemenea investiție.
- Clasa de utilizare din care fac parte uneltele. Meșterii și producătorii recomandă următoarea clasificare:
- Hobby: se referă la o utilizare ocazională, inclusiv la durată. Acestea au cel mai mic preț, iar dacă tot ce vrei este să ai o bormașină pe care să o folosești o dată sau de două ori pe lună în regim casnic, este de ajuns. Cele mai cunoscute branduri de scule hobby sunt Raider, Evotools, Heinner
- Semi-profesională: sculele din această clasă de utilizare necesită un buget ceva mai mare decât cele din gama profesională, dar avantajul este că frecvența cu care pot fi folosite este mai mare și crește de la una, două utilizări pe lună la una, două utilizări pe săptămână. Cele mai cunoscute branduri de scule semi-profesionale sunt: Einhell (avantajul acestora este că toate sculele cu acumulatori care au la baza tehnologia Power-X-Change sunt compatibile cu același tip de acumulator și încărcător, indiferent dacă vorbim de bricolaj sau de grădină) și Yato (acest brand pune foarte mare accent pe trusele mixte de scule de mână, foarte căutate în atelierele auto, având un raport calitate-preț foarte bun).
- Profesională: aceste scule sunt destinate utilizării zilnice, în special pentru șantierele de construcții, asigurând o calitate a lucrării la cele mai înalte standarde. Sunt multe branduri care fac parte din această categorie, iar de cele mai multe ori alegerea unuia dintre ele este o alegere subiectivă. Printre cele mai importante banduri de scule și accesorii se numără: Bosch, Makita, DeWalt, Metabo, HiKOKI, iar acestea sunt doar câteva dintre ele.
Dacă brandurile enumerate mai sus pun la dispoziție o gamă largă de categorii din care poți alege, Festool se poziționează pe piață ca un brand premium, care pune accent în principal pe categoria de scule pentru lemn, destinată în special pasionaților de industria lemnului, în special tâmplarilor.
Chiar dacă Festool poate părea la început accesibil doar pentru cine este dispus să scoată mai mulți bani din buzunar, beneficiile oferite justifică bugetul mai mare. Printre avantaje se numără: asigurare anti-furt, garanție extinsă, înlocuire unelte dacă acestea au ieșit din perioada de garanție (exemplu concret: ai nevoie de perii colectoare pentru fierastrău, dar Festool nu mai produce piese de schimb sau modelul respectiv de fierăstrău așa că îl înlocuiește gratuit cu modelul mai nou de fierăstrău disponibil în stoc).