Blockchain: tot ce trebuie sa stii

Daca esti interesat de tranzactionare si de criptomonede, probabil ca ai auzit deja de blockchain. Acest termen tehnic este foarte confuz. Asadar, daca acest concept este un adevarat mister pentru tine, urmeaza acest ghid pentru a afla elementele de baza.

Ce este blockchain?

Inainte de a intra in miezul problemei si de a va vorbi despre blockchain-ul public si privat, sa aruncam o privire asupra istoriei. Stuart Haber si W. Scott Stornetta au emis prima ipoteza privind tehnologia blockchain in 1991.

In anul urmator, au aplicat arborele Merkle la aceasta ipoteza. Aceasta a stat la baza cercetarilor lui Satoshi Nakamoto pentru a crea blockchain-ul Bitcoin, care este foarte cunoscut astazi.

Prin definitie, blockchain este o tehnologie pentru stocarea si transferul de informatii in mod descentralizat, fara interventia unui organism de control. Datele citite sau transmise de utilizatorii tehnologiei sunt verificate si agregate in blocuri intr-o baza de date distribuita. Totul seamana cu un lant, de unde si numele tehnologiei.

Toate datele sunt securizate criptografic, astfel incat sa nu poata fi falsificate. Un bloc nu poate fi modificat fara ca celelalte sa fie modificate. Cu ajutorul acestei tehnologii, intregul sistem garanteaza securitatea si protectia datelor.

Functionarea blockchain-ului poate fi rezumata dupa cum urmeaza:

Citeste si:  Criza de sanatate si criza ucraineana: spre o noua paradigma a economiei politice in Europa?

un utilizator face o tranzactie cu un alt utilizator ;
schimburile sunt inregistrate intr-un bloc;
blocul este validat de catre serverele retelei prin intermediul unui algoritm criptografic;
blocul este marcat in timp si adaugat la blockchain si devine accesibil tuturor utilizatorilor;
destinatarul primeste tranzactia de la primul utilizator.

Blockchain: public sau privat?

Aceasta tehnologie exista in doua forme: blockchain public si blockchain privat. Un blockchain public este accesibil tuturor. Prin urmare, oricine poate avea acces la date, poate adauga date si le poate verifica.

Este un fel de registru anonim pe care nimeni nu il poate falsifica. In timp ce este posibil sa se adauge continut, nu este posibil sa se adauge continut. Niciun utilizator nu poate sterge sau distruge blockchain-ul.

Forma privata, pe de alta parte, este mai confidentiala. Ea nu este deschisa tuturor. Numai persoanele autorizate pot avea acces la el pentru a-l consulta sau pentru a adauga informatii. Dar, la fel ca in cazul blockchain-ului public, utilizatorii nu pot face modificari.

Inainte de a incerca sa accesati un blockchain public sau privat, este important sa stiti la ce se foloseste aceasta tehnologie. Initial, aceasta a fost folosita pentru a crea prima criptomoneda din istorie, Bitcoin.

Astazi, este inca folosita pentru a crea criptomonede, dar mai mult pentru a satisface nevoia unei terte parti de incredere in tranzactii. In prezent, este folosita in multe domenii de activitate pentru a asigura securitatea schimburilor.

Citeste si:  Cum pot supravietui micile magazine in era supermarketurilor

De exemplu, blockchain este utilizat in domeniul logisticii pentru a imbunatati trasabilitatea produselor in domeniu. Tehnologia face posibila inregistrarea istoricului logistic al produselor, dar si validarea acestuia intr-un mare registru comun.

Blockchain-ul public sau privat este prezent si in lumea comertului cu scopul de a facilita consensul intre parti care nu se cunosc. Sau care sunt foarte departe una de cealalta.

Sursa: https://pepseo.fr/tout-comprendre-rapidement-sur-la-blockchain/

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment