Are nevoie Romania de Uniunea Europeana?

Spun de la inceput ca da, nici nu cred ca va asteptati la un altfel de raspuns.

Bineinteles, Romania este o mare piata de desfacere pentru europeni, dar aici este si vina noastra. Poate ne-am grabit sa aderam, poate nu am fost si nu suntem in stare sa ne fructificam avantajele competitive. Romania are a sasea suprafata agricola utilizata. Statul a incurajat prea putin producatorii locali, o mare parte dintre ei fiind lipsiti la randul lor de initiativa. Drept rezultat, un export mult sub potential. Strainii au inceput sa vina, sa cumpere masiv terenuri agricole, sa le comaseze si sa arate ca aici se poate face agricultura eficienta.

Romania a avut si are un sector industrial destul de dezvoltat. Statul a fost un administrator destul de slab, multe ramuri fiind finantate tot de capitalul strain. Evident, investitiile externe in industria romaneasca au luat in calcul si statutul tarii de membru al Uniunii Europene.

Ne place sa vedem capitalul uman din Romania drept unul dintre principalele avantaje, insa invatamantul superior formeaza in principal specialisti pentru sectoare deja aglomerate, lasand la o parte sectorul direct productiv.
Nu in ultimul rand, tot Romania este de vina ca nu a fost capabila sa depaseasca incompetenta si birocratia si sa absoarba mult mai multe fonduri europene.

Citeste si:  Ce este certificatul de bonitate-Schufa

Capitalul strain este esential pentru functionarea economiei romanesti. Pe langa finantarea economiei, investitiile straine sunt cu atat mai necesare cu cat vin primele scadente la creditele contractate de la FMI. In acest context, stabilitatea politica este esentiala pentru finantarea statului de pe pietele externe.

Ce drept are si Angela Merkel asta sa se bage? O intrebare pe care o aud de la multa lume si pe care o vad pe multe forumuri. Este evident ca Angela Merkel nu va organiza referendumul, nu va planta panselute la Universitate sau nu va participa la Protestul ghilimelelor. Nu vrem sa recunoastem insa ca in lumea civilizata este un stat, sau un grup de state care intotdeauna si-au asumat rolul de promotori ai democratiei.

Poate nu stim asta, caci nu prea suntem noi obisnuiti sa fim in pozitia asta. Trebuie sa o ascultam pe Merkel? Evident ca nu. Tot ce trebuie sa facem este sa ne respectam propriile legi sa sa avem un climat politic civilizat. Mai putin important este cine ce pozitie ocupa, esential este insa ca institutiile statului sa fie functionale.

Dincolo de mesajul care poate fi privit de unii ca democratic, iar de altii ca o imixtiune in treburile unui stat suveran, Angela Merkel, SUA sau Comisia Europeana pot avea un impact mult mai mare asupra pietelor financiare. Despre ei citesc investitorii pe Bloomberg, Reuters, sau Financial Times. Nu cred ca exista vreunul care sa priveasca online B1 sau Antena 3.

Citeste si:  Cumpăr sau închiriez?

Romanii si mai ales politicienii ar trebui sa incerce sa fie mai putin divizati si sa mute dezbaterea pe un ton civilizat, inainte ca imaginea Romaniei sa fie afectata pe termen lung. In caz contrar, totul s-ar duce in cursul leului si in costul finantarii statului si mediului privat.

Romania are nevoie de UE. Romania este deja acolo, asa ca nu trebuie sa faca eforturi mari, doar sa isi respecte institutiile si legile. Au ajuns sa ne tina lectii de democratie bulgarii si asta e putin jenant. Scopul nostru nu este sa ne batem la ultimul loc in UE, ci sa tintim unul mult mai apropiat de potential.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment