Puteti citi in ZF declaratia lui Mugur Isarescu cu privire la necesitatea mentinerii dobanzii de referinta la 5,25%.
„Aici este o suprasimplificare: dacă scad dobânzile, se stimulează investiţiile şi imediat avem creştere economică. Investiţiile nu depind numai de dobândă, depind şi de sumele care sunt dedicate investiţiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare dacă este să ne gândim bine, chiar dacă noi am avut odată 14%, este încă foarte mare, înseamnă ca n-ai resurse interne, trebuie să le atragi din exterior. Şi atunci cei care gândesc atât de simplist de ce nu coboară Banca Naţională dobânda ca să stimuleze investiţiile trebuie să se gândească şi la celălalt aspect: dacă coborâm dobânda, nu cumva descurajăm economisirea internă, care oricum este insuficientă, precum şi capitalul extern, care nu mai intră, şi atunci efectul va fi total invers?”
Este incontestabil faptul ca inflatia destul de ridicata din Romania nu permite BNR sa reduca prea mult dobanda de referinta, insa celelalte argumente sunt discutabile.
La fel de evident este ca nu putea continua trendul din 2007 de consum prin supraindatorare a populatiei, insa imi aduc aminte ca cresterea economica prognozata de FMI avea ca motor principal cresterea consumului intern.
Este utila cresterea economisirii interne? Teoretic da, daca banii sunt acumulati si merg ulterior catre investitii. Intr-un sistem bancarizat insa, economiile romanilor nu merg catre finantarea societatilor private prin emisiune de actiuni, ci catre depozitele bancare. De la banci insa banii nu ajung la creditarea economiei private, ci la creditarea statului, asa cum am scris aici. Cum investitiile nu prea au fost prioritati ale programelor de guvernare, din nou un canal de transmitere a economiilor catre economia reala pare intrerupt.
Capitalul extern care ar putea fi atras de dobanzile ridicate ajunge in primul rand in sistemul bancar si parcurge acelasi traseu ca cel de mai sus.
Ce inseamna o scadere a dobanzii de referinta? Scaderea dobanzilor interne ar descuraja intr-adevar capitalurile externe si ar duce la deprecierea leului. Exista insa si niste castigatori – exportatorii, ale caror rezultate mai bune s-ar regasi in economia reala si incasarile bugetare.
Bancile par a prefera creditarea in lei, dar nu este nicio surpriza ca romanii nu sunt doritori de astfel de credite, ratele fiind mult mai mari decat la creditele in euro. Reducerea dobanzilor la lei este absolut necesara.
Nu cred ca se poate ajunge la un rezultat clar care sa sustina mentinerea sau reducerea dobanzii de referinta, dar as miza pe reducerea ei, ca mijloc de repornire al economiei.
Voi ce credeti, este necesara reducerea dobanzii de referinta?