Un aliment sanatos este alimentul care furnizeaza organismului nutrientii esentiali de care acesta are nevoie pentru a functiona optim. Dieta echilibrata si sanatoasa presupune o anumita cantitate, dar si o anumita calitate a produselor consumate. Este recomandat ca fiecare dintre noi sa includa in dieta alimente sanatoase, in cantitati adecvate, pentru ca o alimentatie diversificata ofera organismului o gama importanta de nutrienti.
Sunt foarte multe alimente sanatoase care te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea, oferind organismului tau nutrientii de care organele interne au nevoie. Este vorba despre legume, fructe, seminte, nuci. Toate acestea sunt surse de proteine vegetale, carbohidrati complecsi, grasimi nesaturate. Sunt alimente bogate in fibre, adica confera satietate.
Exemple de alimente sanatoase
- afine: contin vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Consumul de afine ajuta la sanatatea ochilor, dar si la mentinerea functiilor vitale. Exista studii care dovedesc beneficiile afinelor in ameliorarea afectiunilor cardiovasculare si anemiei. Afinele contribuie si la intarirea sistemului imunitar.
- mere: marul este un fruct foarte bogat in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti.
- avocado: are un continut ridicat de grasimi, dar este vorba despre grasimile sanatoase, care ajuta la obtinerea unui nivel ridicat de colesterol bun. Avocado este o sursa importanta de acid folic, vitaminele B6, D, E, K, potasiu.
- citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfruit, pomelo): contin foarte multa vitamina C, dar si minerale si uleiuri esentiale. Citricele sunt considerate alimente diuretice. Citricele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea infectiilor. De asemenea, este un lucru cunoscut, citricele previn raceala.
- struguri: despre struguri se stie ca au un continut mare de zahar, dar sunt fructe foarte sanatoase. Contin vitamine, minerale, luteina, licopen, betacaroten, resveratrol (un compus vegetal care este un puternic antioxidant).
- broccoli: este bogat in vitamina C, vitamina K, antioxidanti, acid folic, calciu, potasiu.
- legume cu frunze verzi: contin foarte multi nutrienti, minerale, antioxidanti, fibre. Legumele cu frunze verzi sunt sarace in calorii si au proprietati antioxidante importante.
- ceaiuri: sunt bauturi foarte sanatoase, mai ales daca este vorba despre ceaiurile BIO 100% ecologice.
- nuci: toate nucile sunt sanatoase, fie ca este vorba despre fistic, migdale, nuci Pecan (sau alte tipuri de nuci). Contin grasimi sanatoase, esentiale pentru sanatate. Nucile trebuie consumate moderat, intre mese, pentru ca ofera satietate.
- seminte de in: contin grasimi omega-3 si omega-6, dar si proteine si fibre. Semintele de in imbunatatesc digestia, scad colesterolul rau, dar scad si tensiunea arteriala.
- seminte de chia: contin proteine, acizi grasi omega-3, dar si fosfor, magneziu, calciu, potasiu, zinc si vitaminele din complexul B. Ceea ce trebuie retinut in legatura cu aceste seminte este faptul ca trebuie consumate cu moderatie.
- ciocolata neagra: contine cacao, fibre solubile, antioxidanti. Este foarte sanatoasa pentru sanatate, dar trebuie consumata cu moderatie.
In concluzie, ar trebui sa incluzi in alimentatia ta:
- cereale integrale;
- oua;
- fructe;
- legume;
- nuci;
- carne alba;
Pe de alta parte, alimentele care trebuie evitate sunt:
- carbohidrati simpli;
- prajeli;
- sare;
- dulciuri;
Reguli alimentare sanatoase
Nu numai alimentele trebuie sa fie sanatoase, ci si obiceiurile noastre. Iata la ce trebuie sa fii atent in mod special:
- ia masa la ore regulate;
- mananca 3 mese pe zi si ia 2 gustari;
- mesteca bine alimentele;
- nu te infometa, renunta la ideea de alimente interzise, opteaza mai degraba pentru alimente nesanatoase;
- adopta un regim alimentar variat: asta inseamna sa nu mananci doar un singur tip de fructe si legume de exemplu;
- nu-ti aglomera stomacul seara. Ultima masa ar trebui sa fie cu 3 ore inainte de culcare;
- micul dejun este o masa importanta a zilei;
- nu uita sa te hidratezi;
- fa miscare;
- odihneste-te suficient;
- evita stresul;
- mentine greutatea in limite normale, pentru inaltimea si varsta ta;
- redu consumul de sare;
- citeste intotdeauna cu atentie etichetele produselor;
- renunta la mancatul pe fond emotional. Poti tine emotiile sub control prin sport sau meditatie.