UE nu se va destrama

Este interesant cum romanii devin eurosceptici, sau cel putin o parte a discursului public se incadreaza in aceasta tendinta. Suveranitatea, Decebal si chiar Traian, viezurele, manzul si mandria etimologiei acestor cuvinte sunt aduse in discutie. Nu cred ca romanii simt cu adevarat ca suveranitatea noastra este afectata de respectarea unor serii de reguli, care de altfel sunt comune tuturor tarilor si nu create special pentru ei.

Nu cunosc nicio alta tara in care lumea sa chibiteze atat de mult pe marginea politicii si sa fie aproape indiferenta la economie, vrajita de convingerea, devenita deja traditionala, ca alternanta la putere aduce o spectaculoasa rezolvare a situatiei economice, pentru care romanii nu au nimic de facut decat sa asiste fericiti.

Probabil romanii inca isi amintesc de inflatia galopanta de acum doua decenii, adusa de disparitia economiei centralizate, de fapt un mamut cu pretentii coloniale, pentru veniturile caruia inca vanam datorii prin state africane.

Nu, nu spun ca totul a fost prost atunci, ci doar indreptat mai mult pentru un sistem international de alta factura, care oricum nu mai putea rezista in acea forma. Pana la urma produsele romanesti ar fi ajuns sa concureze tot cu cele americane, germane, chinezesti, iar restructurarea economiei ar fi trebuit sa apara, indiferent daca ar fi fost sau nu declansata de reforma politica.

Citeste si:  Frauda bancara: inteligenta artificiala, noul instrument preferat al escrocilor

Probabil ca destui isi amintesc cum bancnota de 100 de dolari, sau de marci, era pentru multi romani un simbol al prosperitatii sau a unui statut la care doar indrazneau sa viseze.

Ce a adus rau UE pentru Romania? Eu vad doar cresterea PIB-ului, libertatea circulatiei persoanelor, inlaturarea vizelor si a statului in aeroport la cozi la care mai erau doar pasageri din Africa sau Asia. E rau ca nu mai avem Dacia si avem Renault? In peisajul comertului international o marca nationala se poate impune foarte greu fara o masinarie de marketing puternica. Exporturile au crescut continuu, chiar daca la baza lor s-a aflat mai mult o asamblare a unor componente importate. Produsele romanesti au plecat fara taxe vamale si asta conteaza enorm in batalia pentru competitivitate.

Faptul ca avem un grad de absorbite scazuta a fondurilor europene este strict problema noastra. Daca tot suntem urmasii lui Decebal si Traian, popor suveran si mandru, ar trebui sa ne uitam cel putin jenati la faptul ca bulgarii incep sa ne ajunga si chiar depaseasca.

De asemenea, este problema noastra ca nu am stiut sa sustinem continuu si consecvent anumite sectoare economice, sau ca nu am reusit sa convingem mai multi investitori ca Romania poate sa fie un hub interesant in UE pentru ei, indiferent ca sunt americani, chinezi, rusi, israelieni sau arabi.

Citeste si:  Ratinguri si Evolutii

Se discuta din ce in ce mai mult de destramrea UE, de un conflict al marilor contributori la bugetul UE cu membrii noi, beneficiari ai fondurilor europene, sau chiar de tabere divergente intre marile puteri. Stim prea bine cat dureaza discutarea si aprobarea bugetului in Romania, nu vad de ce ne surprinde faptul ca poate dura mai mult intre 27 de tari.
Nu, Marea Britanie nu va iesi din UE, pentru ca este o utopie sa crezi, de exemplu, ca City-ul londonez poate fi la fel de performant daca se va trezi ca fiind piata financiara a unui stat din afara Uniunii. Nu, Germania nu va iesi din Euro si nici din UE, pentru ca o moneda proprie puternica si taxe vamale la exporturi ii va afecta puternic competitivitatea.

Astfel de motive se pot regasi pentru fiecare stat in parte, insa cel mai puternic motiv pentru continuarea UE este chiar globalizarea. Cu SUA in continuare pe pozitia dominanta si cu China care aspira la acest loc, Europa nu isi permite sa conteze mai putin ca putere internationala, ca forta sa de negociere sa fie inlocuita de vocile a catorva zeci de tari, care oricat de dezvoltate sunt nu pot avea o pozitie principala pe plan global. Vor fi compromisuri, vor fi finantari si bailout-uri, dar UE va continua.

Citeste si:  Cum să scapi de datorii
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment