Tipuri de venituri din investiții

Ești interesat să câștigi mai mulți bani, să poți să economisești mai mult astfel încât să-ți atingi mai repede obiectivele? Te pasionează să citești bloguri despre finanțele personale?

Dacă răspunzi afirmativ la aceste întrebări, dar nu te-ai gândit încă să investești, atunci irosești unul dintre cele mai importante mijloace pentru a îți îmbunătăți finanțele personale. Despre investiții am scris mai multe articole pe blog.

Am impresia totuși că majoritatea se tem de acest obstacol psihologic care stă în calea investițiilor, sau preferă să se rezume la lucruri aparent simple: cumpărarea unui apartament pentru închiriat sau depunerea de bani în depozite bancare.

Investițiile îți pot aduce două tipuri importante de câștiguri, preferința ta pentru unul dintre ele trebuind să depindă de obiectivele tale financiare.

Veniturile din creșterea de capital
Dacă investești bani și speri ca la un moment dat să îți vinzi investiția în profit, atunci înseamnă că mizezi pe veniturile din creșterea de capital. Acestea pot fi aduse de acțiuni, de obligațiunile care nu plătesc cupoane periodice, sau de investiții mai puțin lichide cum ar fi imobiliarele, arta, aurul.

Creșterea de capital reprezintă practic cea mai importantă componentă a veniturilor din investiții, dar trebuie să știi că întotdeauna un profit mare așteptat e însoțit de riscuri pe măsură. Bursa poate să scadă, în ansamblu sau doar acțiunile în care investești tu, arta e un pariu până la urmă, iar active aparent sigure ca aurul și imobiliarele pot avea ani sau decenii de scădere sau stagnare.

Citeste si:  In ce investesc bogatii pe timp de criza

Veniturile din cash-flow
Atunci când investițiile tale îți aduc fluxuri de bani periodic, înseamnă că încasezi venituri din cash-flow. Se aplică în cazul acțiunilor care plătesc constant dividende, a obligațiunilor cu cupon (plata periodică a dobânzii) sau a imobiliarelor în situația în care închiriezi apartamentele în care ai investit. Ideal ar fi ca toți acești bani să fie la rândul lor reinvestiți.

În general atunci când investești pentru cash-flow ignori evoluția conjuncturală a prețului de piață și te concentrezi doar pe trendul pe termen lung. Ai cumpărat o acțiune care plătește 6% dividend? Prețul poate să scadă, dar până la urmă ești mulțumit și cu un randament de 4%, în timp ce banii încasați merg către noi investiții la prețuri mai mici.

Pentru orice investitor important este profitul, dar în funcție de orizontul de timp pe care ți-l alegi și de nevoia de bani de pe parcurs, ții cont de tipul de venit pe care investiția ta îl poate produce.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment