Tipologia Ordinelor

Ordinul cu limita de pret

Ordinul presupune indicarea de catre client a unei cifre care reprezinta pretentia sa minima cu privire la pretul la care trebuie sa se execute tranzactia in care va fi implicat. Pretul limita reprezinta pretul maxim la achizitionare in cazul cumpararii, si pretul minim de instrainare, in cazul vanzarii.

Brokerul pastreaza ordonate si executa ordinele de cumparare in secventa crescatoare a lor (prioritate fiind cele cu preturile cele mai inalte), iar cele de vanzare in ordinea descrescatoare (primele executate fiind cele mai scazute)

Ordinul la piata

Ordinul la piata comanda brokerului executia imediata a tranzactiei la cel mai bun pret din piata, inregistrat in momentul receptionarii ordinelor. Fireste ca ordinele la piata au prioritate fata de orice ordin cu limita de pret. Ordinele la piata sunt precumpanitoare pentru investitorii pietelor evoluate.

Ordinul Stop

Ordinul Stop, care presupune un parametru valoric de pret, reprezinta complementarul ordinului limita. Daca la ordinul limita se tranzactioneaza la preturi egale sau mai bune decat limita indicata, la ordinul stop, paradoxal, se tranzactioneaza doar la preturi egale sau mai “proaste”.

Astfel, un ordin de cumparare cu limita 100 se executa atunci cand piata a ajuns la valoarea 100 sau mai jos. Invers functioneaza lucrurile pentru ordinele de vanzare. Un ordin stop se transforma in ordin de piata:

  • Pentru un interval intre pretul indicat si plus infinit, in cazul cumpararii;
  • Pentru un interval intre pretul indicat si zero, in cazul vanzarii;
Citeste si:  Bursa de investiții: sfaturi utile pentru realizarea primelor plasamente

Principala aplicatie si explicatie a aparitiei acestui tip de ordin este limitarea pierderii (stop loss) in cazul operatiunilor in marja si a vanzarilor scurte.

Ordinul Stop-Limita

Ordinul Stop-Limita creeaza o speta distincta a orinului stop obisnuit. El impune o limita care, odata atinsa, transforma ordinul stop devenit ordin la piata in ordin-limita. Practic, cele doua valori numerice cuprinse in ordin configureaza intervalul inchis in interiorul caruia ordinul limita functioneaza ca ordin de piata.

Principala aplicatie o constituie tot in situatiile in derularea operatiunilor in marja si a vanzarilor scurte, numai ca ordinul indica faptul ca, de la anumite niveluri, asumarea pierderilor nu mai este considerata acceptabila si jucatorii prefera sa astepte imbunatatirea pozitiei lor, cu riscul pierderii integrale a depozitelor in marja (sumele investite).

Pe langa tiparele proprii fiecarui ordin, indicatiile suplimentare pot fi date la conditiile de tranzactionare sau la perioada de valabilitate. Caracteristica “tot sau niciodata” indica o executie imediata intr-o singura tranzactie; “acum ori niciodata” cere o executie in ziua primirii ordinului, posibil din mai multe tranzactii, iar comanda “tot sau deloc” impune o singura tranzactie fara o limita temporara.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment